През студените месеци доста хора намират за по-комфортно да спят с чорапи, като дори твърдят, че този навик е подобрил качеството на съня им. На другия полюс са онези, които смятат носенето на чорапи в леглото за нехигиенично.

Каква е истината за чорапите под юргана? Експертите по съня разкриват какви са полите и евентуалните вреди от това. "Части от кожата ни освобождават топлина вечер, за да може вътрешната температура на тялото ни да спадне, което е необходимо да се настроим за сън", казва д-р Майк Градисар.

Той пояснява, че този процес на терморегулация най-често това става през краката. При някои хора обаче това води до почти ледени ходила - именно за тях е подходящо да спят с чорапи от естествени материи, най-добре вълна.

Практиката е препоръчителна и за хора с нарушена циркулация на кръвта като например страдащите от синдром на Рейно, както и на жени в менопауза, при които носенето на чорапи по време на сън намалява горещите вълни.

По отношение на хигиената д-р Градисар пояснява, че няма от какво да се притесняваме, ако сменяме чорапите си за сън преди всяко лягане и не ходим с тях из къщата. Така ще предотвратим нанасянето на мръсотия и алергени в леглото.

При всички случаи специалистите по сън съветват да пробваме да спим с чорапи през зимата, ако краката ни изстиват. Най-добре да си водим дневник, за да проследим кога сме спали по-добре - в нощите с чорапи или в тези без, пишат PopSugar, цитирани от lifestyle.bg.