Знамето на Шумен бе развято на остров Ливингстън. Така флагът се доближи само на 10 км от връх Шумен в планината Тангра. Курсантите от научно-изследователсикя кораб на ВВМУ "Никола Вапцаров“ слязоха на брега и продължиха изпълнение на задачи от дългосрочната практика. На НИК-421 има четиримата курсанти, сред които шуменката Анна Стоянова и Радослав Радков от Нови пазар. Преди седмица знамето ни се развя и в Ушуая - по население колкото Шумен, но най-южния град в света, съобщават от Военно окръжие - Шумен, пише Otbrana.com.

Научноизследователският кораб "Св. Св. Кирил и Методий“ с бордови номер 421 застана на котва в Южния залив на о. Ливингстън пред Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски“ в 07:00 ч. местно време на 4 януари.

С акостирането на кораба завърши поредният етап от прехода на НИК 421, като част от 32-та Българска антарктическа експедиция до ледения континент Антарктида.

Връх Шумен (на английски: Shumen Peak) е покрит с лед връх, разположен на 770 m н.в. в хребета Фрисланд в планина Тангра на остров Ливингстън, Антарктика. Получава това име в чест на град Шумен през 2002 г. Върхът се намира на 1,56 km южно от връх Свети Методий, 870 m южно от връх Чепеларе, 4,48 km западно от Иглен връх, 1,45 km на север-северозапад от връх Ямбол и 3,23 km на изток-североизток от връх Велека. Издига се над ледника Чарити на запад, ледника Търново на юг и ледника Преспа на югоизток.