Майстори на италиански сладолед решиха да се допитат до изкуствения интелект, за да създадат нов вкус за своите клиенти. Шикозен салон в Милано, който има редица високи отличия в областта, е бил помолен да представи нов продукт при последната церемония, на която получава наградата "Три фунийки".

Собствениците решават да опитат възможностите на новите технологии и така изкуственият интелект им създава микс от бял шоколад, сироп от горски плодове, балсамов оцет и карамелизиран черен пипер, пише NOVA. Собственикът на изисканата миланска джелатерия твърди, че новият вкус привлича сериозен интерес. Той все пак признава, че фините настройки на сладоледа остават в ръцете на хората специалисти.

"Очевидно този набор от леко специфични вкусове е много интригуващ. Трябва честно да кажа, че нито аз, нито нашият майстор бихме се сетили за карамелизиран черен пипер например. С помощта на Chat GPT границите на творчеството се разшириха. По-късно той ни помогна да създадем и вегански вариант от осолен лешник с овесено мляко и праскови, сотирани в просеко", казва Джанфранко Сампо, който е собственик на салон за сладолед.