"Най-грозният фонтан в света" беше тържествено открит в една от най-красивите европейски и световни столици. "Това е всичко, което можехме да направим за 1,8 милиона евро", гласят ироничните коментари. 

"Къде е най-грозният фонтан в света? Във Виена! В Австрия!". Открит в края на октомври, новият фонтан, критикуван и заради преувеличената си цена, продължава да предизвиква вълни от коментари, шеги, но и гняв в социалните мрежи. 

"Срамота!", "Какъв ужас!", "Това шега ли е?" – написаха австрийци, след като разгледаха бетонния монумент, съставен от 33 персонажа, подредени около поток от вода, които изглеждат като моделирани от деца от яслата. 

Фонтанът е поръчан от социалдемократическата община по случай 150-годишнината от снабдяването на града с изворна вода, изключителна система, с която Виена се гордее. 

"Произведението на изкуството" беше открито с голяма помпозност на 24 октомври от кмета на Виена Михаел Лудвиг и австрийския президент Александър Ван дер Белен.

Виенски колектив, наречен Gelitin, спечели конкурса за "проект с концепция", който е трябвало да представлява "отговорността на обществото към водата, чиято защита става все по-важна в контекста на епизоди на тежка суша", уточниха по рано от общината.

Но този съвременен фонтан категорично не е по вкуса на всеки. В мрежата потребителите подчертават контраста в стила, като го сравняват с неокласически фонтан, оценен със своето величие и разположен пред парламента в този град, включен в списъка на ЮНЕСКО. 

Съобщение, написано на английски в критичния акаунт на Culture, изразяващо съжаление, че "това е всичко, което можеха да направят за 1,8 милиона евро, взети от данъкоплатците“, е видяно повече от 7,5 милиона пъти в страната с 9 милиона жители. 

В допълнение към повтарящите се дебати за мястото на модерното изкуство в публичното пространство, цената на паметника представлява елемент, който трудно се приема от виенчани.

"Лукс", докато "разходите за живот са мега-скъпи", написа във Facebook Хърбърт Кикл, лидер на крайнодясната партия FPO, която води в социологическите проучвания преди парламентарните избори догодина.

Потърсени от AFP, нито общината на Виена, нито четиримата автори на скулптурите, които формират колектива Gelitin, известен с провокативните си творения, все още не са реагирали след разрастването на критичните коментари.