Криптовалутите и ИИ като начин за дигитализация на света. За това разказа в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Чатботовете и роботите отдавна са се намесили на финансовия пазар, на борсите, дори и на криптоборсите. Това е може би една от първите битки на официалните власти, най-вече в Америка, да ограничат подобно влияние, макар че и там има подозрение за монополизация", обясни тя.

Футурологът обърна внимание, че Сам Алтман обяви създаването на нова криптовалута. "Това ме изненада, защото аз смятах, че вълната на изкуствения интелект ще отнесе всички други технологии. Не смятах, че ще има толкова бързо връщане към криптовалутите, защото заради криптоборсите и множество други проблеми, бяха ударени и поставени в ъгъла, но виждаме, че този тип технологични оптимисти като Сам Алтман, Илън Мъск и Зукърбърг имат силен сантимент към криптовалутите и се опитват да съживят криптовалутата".

"Те смятат, че това е начинът тотално да се дигитализира един свят. Ние чрез изкуствен интелект, интернет, мерсивна реалност можем да създадем дигитални близнаци на всичко. Това е начинът да се създаде човешка дигитална идентичност и финансовите потоци да бъдат изцяло видими и контролирани или неконтролирани, зависи какъв подход ще се възприеме - дали ще бъдат централизирани или напротив. Това е голяма тема, все още националните държави не разрешават, защото се губи монополът върху събирането на данъци и монополът върху воденето на война и производството на оръжие", уточни доц. Тодорова. 

По думите й обосновката на Алтман за създаването на worldcoin е създаването на глобална идентичност, което не е далече от идеята за дигитална държава и глобализация. "Той иска да докаже, че чрез тази дигитална идентичност отсреща ни стои човек, а не робот или изкуствен интелект. Алтман дава инструментариум как да се идентифицира една човешка идентичност. Това става чрез едно устройство, което сканира човешкия ирис и това ще е гарант за нашата човешка идентичност. Прави се главно, защото има много неправителствени организации, които искат да направят реално преброяване на населението. Тъй като се смята, че 9 и 30% от населението в Индия няма ЕГН и не фигурират в никаква статистика, което е много тъжно, защото тези хора са тотално обезправени".