Хората са предвидили и очаквали срив на биткойна. Има някои неща, които обаче са по-неочаквани от други. Основното нещо е това, което направи Централната банка на Япония, която създаде спирала от действия и разпродажби и на практика афектира всички пазари. В този смисъл криптовалутите, в частност биткойнт, те просто рефлектират това, което се случва на традиционните пазари, а не толкова, че нещо конкретно или негативно се случва с тях. Това каза в интервю за "Фокус" Владислав Драмалиев, криптоексперт и един от основателите на българското Биткойн/Блокчейн общество.

"Трудно е да се каже дали сривът на биткойна е бил очакван. Всъщност много хора очакваха нещо да се случи на пазарите като цяло. Ако погледнем традиционните пазари имаше някои акции и въобще индекси, които са на нива, които не са били достигани никога, най-високите нива на практика до които са достигали. В този смисъл една такава корекция е абсолютно очаквана да се случи в някакъв момент. Сега точно кога ще се случи този момент не беше съвсем ясно, и какво би го причинило. Аз смятам, че много хора бяха изненадани от това, което Централната банка на Япония направи и по-конкретно по повишаването на лихвения процент, нещо, което не се случвало от много години, мисля, че става въпрос за 30 години. Период през който инвеститори са можели на практика да заемат заеми в японска йена почти без никаква лихва и получените пари да ги инвестират в различни видове активи, конкретно да кажем в традиционните пазари на акции в САЩ. Това покачване на основния лихвен процент, което направи Японската централна банка има много негативни ефекти в момента, тъй като на практика заеми, които доскоро са били безлихвени или с много ниска лихва, започват да се повишават. Отделно от това обменният курс между японската йена и доларът се променя съществено в полза на долара. И всички тези инвеститори, които са заемали почти безплатно йени, за да купуват акции, в момента просто панически продават. Тук говорим за суми на нещо от типа на 30 трилиона долара, които са участвали в такъв тип заемане на капитал от Япония и вече разпределението му на други места по света", обясни Драмалиев.

По думите му неочаквано е било и повишаването на напрежението в Средния Изток между Израел и Иран, което е довело до негативен ефект върху пазарите.

Той обясни, че вече излизаме от романтичния, медения месец на изкуствения интелект. "Компаниите, чиято стойност се покачи многократно покрай голямата превъзбуда около изкуствения интелект и как той ще промени света, в който живеем. Обикновено не мога да кажа, че те всъщност не са прави, просто тези промени не се случват толкова бързо и обикновено това напомпване на цените в АI компании в частност Ем видеа, в някакъв момент започва да се обръща наобратно и да се продават", добяви още той.

Драмалиев разказа, че стойността на Intel акциите намаля с около 20% през последната седмица, MDG вече е загубила 15%. Има елементи, от това, което се случва в момента, хората са ги предвидили и са очаквали нещо подобно да се случи, но има и някои неща, които са по-неочаквани от други.

"За мен основното нещо наистина е това, което направи Централната банка на Япония и от там започва една такава спирала от действия и разпродажби, която на практика афектира всички пазари. В този смисъл криптовалутите, в частност биткойнт, те просто рефлектират това, което се случва на традиционните пазари, а не толкова, че нещо конкретно се случва с тях и нещо негативно се случва с тях. По-скоро те са в изключително добра позиция и въобще новините, които са криптофокусирани са изключително положителни през последните месеци. Но като вече един по-установен, в частност, ако за биткойнт говорим финансов актив, битойнт е част от глобалните финансови пазари и когато инвеститорите са уплашени, те бягат от по-високи рисковите активи към нещо по-ликвидно. Поради тази причина и криптоактивите също са афектирани".

"Трудно е да се каже дали криптовалутата ще продължи да пада. Трябва да се наблюдава какво се случва с останалата част на тези процеси. Възможно е да има и нови спадове, в зависимост от това какво ще реши, да кажем какво ще реши Федералният резерв на САЩ, който е Американската централна банка относно лихвения процент в САЩ, тъй като в момента вече се очаква основният лихвен процент да се намали с 0,5% потенциално пред срещата на Федералния резерв през септември. Нещо, което беше абсолютно немислимо преди не повече от месец, се говореше, че тази година най-вероятно няма да има намаляване на лихвения процент. Но и трябва да се види какво става със ситуацията в Япония, как се развиват там нещата. Много е важно да се следи все пак и военният конфликт между Израел и Иран да не ескалира прекалено много. Виждаме, че американски военни части се насочват към региона, което обикновено не е чак толкова добра новина. И отделно от това вече акциите пък на компании, които са свързани с военната индустрия скачат. Да, което намеква, че има някакъв военен конфликт, който може да се заформя, което няма да е много добре за пазарите и в частност с рисковите активи", каза още експертът по криптовалути.

Драмалиев е на мнение, че в света на криптовалутите такива сривове са абсолютно очаквани, те са се случвали в миналото, най-вероятно ще се случват и в бъдещето, докато пазарната капитализация на криптовалутите не нарасне многократно.

"Всъщност мисля, че само след един 5% спад в американският индекс S&P 500 се губи толкова стойност от традиционните финансови пазари колкото е цялата пазарна капитализация на криптосферата, криптоактивите. В този смисъл те са много малък пазар и за крипто инвеститорите едни спадове от 15-20-30% не са чак толкова драматични. Случвали са се изключително по-високи спадове с да кажем 50% за месец или над 50% за месец. В този смисъл, ако сте в криптосвета от по-дълго време, съвсем нормално е да очакате такъв тип събития. Така че валутивността в криптоактивите е по-висока от тези на традиционните финансови пазари, но пък и възвръщаемостта през да кажем последните 10-13 години, откакто съществува биткойнт също е значително по-висока", отбеляза той.

Драмалиев е категоричен, че в момента най-популярната криптовалута е биткойнтът. "Всъщност в този огромен спад доминантата на позиция на биткойнт спрямо неговата пазарна капитализация като част от общата пазарна капитализация на криптовалутите се повишава, което означава, че той на практика губи много по-малко от стойността си. В този смисъл от рисковите активи, които са криптоактивите, най-малко рисковият е биткойнт. Така че той си оставя царят, и според мен ще си остане царят доста дълго време", каза още експертът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Лора ДИМИТРОВА