Най-добре е да се доверите на някоя централизирана компания като Revolut при купуване на криптовалути. Когато купуват криптоактиви от Revolut, вие вземате позиции относно цената. Трябва да вярвате, че в приложението има достатъчно пари, с които да ви се изплати впоследствие печалбата, ако имате такава. Един вид вие не си купувате реални криптовалути, а по-скоро поемате позиции относно внушенията им. Това коментира криптоекспертът Владислав Драмалиев пред "Фокус".

По думите му всеки човек сам решава дали да държи голяма сума пари в дигиталните приложения.

"Ако искате да търгувате конкретно криптовалути, вие при всички положения трябва да си изберете някоя платформа, която е централизирана и на която вие ще си съхранявате парите или криптоактивите. Защото обикновено търгуването се случва поне 1-2 пъти на седмица. И в този смисъл ще трябва да се доверите на някой, освен ако не използвате централизирани приложения, като тези, които са разработени върху Еthereum и в частност за децентрализирани борси, които представляват просто програми съществуващи върху блокчейна. Като ги използвате тях, на практика няма нужда да вярвате на тяхна страна, просто вярвате на програмата да ви изпълни това, което сте й задали да направи. Пак има някакъв вид доверие, но вярвате повече на машината, отколкото на човек зад нея. Но там пък има и други рискове, малко по-комплексно е, по-малка ликвидност има, не всички активи може би, с които искате да търгувате са на едно място, трябва да ходите на различни разделения и приложения и т.н. При всички  положения за начинаещи е по-добре да се доверите на някоя централизирана компания като Revolut или някоя от по-старите крипто борси. За мен за начинаещи е най-лесен този начин. В България има и друг всъщност трети начин, посредством брокери, които имат български банкови сметки, на практика те си имат и платформи. Можете да отидете там, да си изберете актив и да си го купите. Със сигурност това е най-лесният начин според мен, но малко повече ще ви струва самият трейд, тъй като и брокерите трябва да вземат някакъв процент от парите, които вие обръщате нали, да кажем левове към биткойн. Те взимат някакъв допълнителен процент върху цената, която е на борсата", обясни той.

"За Revolut конкретно е интересен съвет да не се използва, защото по последна моя информация,  всъщност, вие когато купувате криптоактиви от Revolut, вие просто вземате позиции относно цената, това са като договори за разлика или вид дериватив, който вие на практика си купувате. И трябва да вярвате в Revolut, че има достатъчно пари да ви изплати впоследствие печалбата, ако имате такава. Един вид вие не си купувате реални криптовалути, а по-скоро поемате позиции относно внушенията им. Докато в традиционните криптоборси вие си купувате реални криптоактиви, ако искате можете да си ги прехвърлите впоследствие към ваш портфейл, където да си ги съхранявате и да не се налага да вярвате на борсата, че ще бъде винаги там, за да ви предостави достъп до вашите активи. Борсите до някаква степен могат да се оприличат на някакъв вид финансов посредник, нещо като банка, ако трябва да използваме някаква по-традиционна представа за какво представлява. Докато банката е там, можете да си теглите парите, ако тя ви позволи, тъй като банката може да каже, че има някакъв проблем, дали ще е реален или измислен, поради който не можете да достъпите парите в този момент. Същото може да се случи и на борсите, криптоборсите. И в този смисъл най-сигурният начин според мен, просто откъдето и да решите да си купите криптоактиви, впоследствие да си ги съхранявате при себе си. И да знаете, че когато ви трябва достъп до тях можете да си ги достъпите. Да, затова аз съм фен на хардуерните портфейли, които са общо-взето най-сигурният начин за съхраняване на активи към момента", каза още криптоекспертът.

Екпертът коментира и значението на копаенето на криптовалута: "В момента има два основни вида копаене на криптовалута. Единият вид по-скоро не се нарича "копаене, а "стейкване“. Но да започнем с копаенето, традиционният начин, по който биткойн се добива. Копаенето означава просто пресмятане на една математическа задача, която включва в себе си налучкване. Не е просто много комплексна задача, която трябва да се изчисли, а по-скоро трябва да се налучка определено число и това число да отговаря на изискванията на системата. В случая на биткойн това налучкване изисква изключително голяма компютърна мощност. С други думи, тази компютърна мощност се използва точно за налучквания. Когато си купувате хардуер за копаене на биткойн, вие си купувате на практика машини, които правят налучкване. И това колко са мощни те и колко пари ще дадете за тях се определя от това колко налучквания правят в секунда на практика. По-мощните, разбира се, правят повече налучквания за единица енергия, която е изхабена, количество електричество, което използва. По този начин се копае. Всъщност в целия свят копачи на биткойн се опитват да намерят, да налучкат решението на следващия блок, което да им донесе 3 биткойна награда. Докато налучкването отнема страшно много време – средното време е 10 минути, към което се стреми биткойн мрежата, но индивидуални блокове може да се намерят и за един час. Един час се правят налучквания, за да се открие следващия блок. В момента, в който някой открие, налучка правилното число, много лесно, буквално за стотни от секундата може да се провери дали решението е правилно или не. Има такава асиметричност в тази криптографска задача. В момента, в който някой открие, той обявява това, че е открил решението към всички, всички го приемат и започват да търсят моментално за това в следващия блок. Това е копаенето – просто тези нови биткойни, които се създават, те се създават от мрежата по график, който е заложен при създаването на биткойн 2008-2009 г., зависи точно кое се води създаването. И инфлацията, всъщност всички тези нови биткойни, които се създават, е абсолютно предвидима в случая на биткойн, докато в други активи по света не може да бъде предвидено точно с каква скорост се създават нови активи", каза Драмалиев.

При биткойн всичко е програмирано в самата система, уточни експертът. 

"Другият процес по копаене, който казах, че се казва "стейкване“, повече прилича на депозит в банка, дългосрочен депозит в банка. Да кажем в случая на етер – точно така се добиват нови етери в момента, тъй като Ethereum мрежата премина от копаенето, както в случая на биткойн, към т.нар. "стейкване“ в момента. И да, ако имате някакво количество етери, просто ги заключвате за някакъв период в програма, както "умен“ договор, който съществува върху Ethereum мрежата, и те почват да ви носят нови етери. Един вид вие получавате лихва. Това е начинът, по който повечето потребители го правят. Ако разбирате от програмиране, от хардуер, ако сте програмист, може да си създадете собствен възел в Ethereum мрежата и с 32 етера да участвате в процеса по стейкване, за да генерирате нови етери. Това също е подход, но там вече трябва да се грижите вашият възел да стои винаги онлайн. Ако е хардуерен, хардуерът винаги да е в добро състояние, за да не спира да работи. Има повече комплексност, но пък получавате абсолютно пълната лихва, която се предоставя от Ethereum мрежата в даден момент. Докато при другите решения една малка част отива в посредници, които вземат, но пък на вас ви е изключително лесно и няма нужда да предоставяте 32 етера. Може да участвате в процеса на стейкване на практика и с много, много по-малки части от етера дори. Това са основните два процеса, по които се копае, създават се нови криптоактиви".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Лора ДИМИТРОВА