По-малко от месец остава до първия лют фестивал в България, Sofia Chilli Fest, който ще се проведе на 12 и 13 октомври във фермата на Chilli Hills в с. Лозен, близо до София, съобщават организаторите.

Специално за събитието в България ще дойде една от най известните личности в света на лютото - Шахина Уасийм, по-известна като UK Chilli Queen. Тя е многократен шампион по ядене на люти чушки. Придобива международна слава със своята изключителна способност да консумира едни от най-лютите чушки в света, без да има капка пот на челото й, с ненадмината серия от 97 победи. Шахина е и основателка на League of Fire – световната огнена лига за люти надяждания по цял свят. Тя ще бъде водещ на епичния световен финал на серията люти надяждания, който ще се проведе по време на Sofia Chilli Fest 2024 между световния шампион от Майк Джак (Канада) и претендента за титлата Джанкарло (Италия).

Майк Джак, по-известен като "Mike Jack Eats Heat“, е най-известният лютояд в света и YouTube личност, прочут с екстремните си предизвикателства с люти чушки. Той е постигнал международна слава, като е счупил множество световни рекорди на Гинес, свързани с консумацията на люти чушки и пикантни храни. Един от тях е консумирането на 164 люти чушки Каролина Рийпър. Интересен факт за Майк е, че дядо му е от български произход, така че неговото пристигане в България може дори да бъде свързано с търсене на българските му корени.

Джанкарло Гаспарото, известен още като Il Diavoletto, е италиански състезател по ядене на люти чушки, прочут с изключителната си издръжливост към люти и свръх люти чушки. Той е постигнал международна слава, участвайки в множество състезания и фестивали, където демонстрира невероятната си способност да консумира най-лютите чушки в света.

Билетите за Sofia Chilli Fest са вече в продажба в мрежата на Eventim.

Sofia Chilli Fest 2024 - 12 и 13 октомври в село Лозен