Оставена на статива на Густав Климт, докато художникът умира през далечната 1918 г., Дамата с ветрило е най-скъпата картина, продадена в Европа някога. Картината бива продадена за £85,3 милиона на търг. Какво обаче я прави такъв шедьовър? 

Радикално различен по текстура и тон от по-известните му шедьоври от десетилетие по-рано, изящно пленителната Dame mit Fächer (Дама с ветрило) от 1917-1918 изглежда почти изтръгната от друг свят.

Чудо от преплитащи се шарки и смесени ритми, картината улавя млада жена, потънала в мисли, стояща пред нас, вперила поглед в далечината. Самоличността й остава неизвестна. Това, че тя не е забелязала нашето нахлуване в интимното пространство, което обитава, спалня или будоар, се прояснява от незабелязаното изплъзване на богато украсената й роба по ръката й и колебливото задържане, което пръстите й имат върху сгъваемото ветрило, предпазващо гърдите й.

Това, което ни държи очаровани от влизането на жената, е внимателно хореографираният сблъсък на модел, пигмент и текстура, които я фиксират в това привлекателно стилизирано "другаде". Творбата е жизнена инвентаризация на собствените културни мании на Климт, от развяващите се китайски одежди до плаващия лиризъм на японските дърворезби укийо-е, и двете от които художникът събира и се обръща към тях за вдъхновение.

Австрийският експресионист Егон Шиле, на когото Климт е бил наставник, потвърждава влечението на Климт към източните кулутри. Шиле разказва, че домът му е бил обзаведен с "голям брой японски щампи, покриващи стените" и "огромен гардероб, който е съхранявал неговата прекрасна колекция от китайски и японски дрехи", съобщиха от BBC.

Този плосък фон, който напомня за плавните размери на японски дървени блокове и рисуван китайски порцелан, може също толкова лесно да бъде богато украсен тапет, колкото и нематериалната тъкан на въображението на мечтаещата млада жена. Тук откриваме плаващ мистичен феникс (или Fènghuáng, символ на благодатта и добродетелта в китайската митология) с приказни изумрудени зъбчати пера, сякаш изчезнал от мистерията на нейния ум. Срещу феникса, стоящ отдясно на платното, който се хвали с пера на гърдите от блестящ ултрамарин, стои дългокрак жерав, емблема на мъдростта и безсмъртието, докато навсякъде нереалният въздух експлодира с ярки изблици на розови лотосови цветя, означаващи неизменност на красотата.

"Дама с ветрило" е сред малкото портрети на Климт, водеща фигура на движението на виенския сецесион, които са частна собственост. 

Поставен рамо до рамо с по-известните творби на Климт, като "Целувката" и "Портретът на Адел Блох-Бауер I", "Дамата с ветрило" разкрива колко далече е изминал творческият път художникът през десетилетието преди смъртта си. Няма го дръзкият блясък на златни листа, който въздигаше чувствените му субекти в светски икони. Далеч по-свободен и по-експресивен в своите мазки с четка, Дамата с ветрило разчита за своята интензивност на размиването на текстурите, както материални, така и психологически, тъй като всичко се слива в една искряща субстанция.

Засилване на това усещане за непоправима плавност са моменти в картината, където голото тъкане на ленено платно все още се вижда – небоядисани петна, които карат някои да подозират, че работата все още е незавършена. Но това е картина, чиято сила произтича от потока и фрагментацията. Незавършеността му е това, което го допълва.