Мандарината е един от най-популярните и най-обичаните цитруси. Това е плод, известен още от древни времена. В Европа е познат едва от началото на 19 в.

Наречен е на името на китайските мандарини, които са били големи ценители на цитруса. Интересен факт е, че в мандарините никога няма нитрати, защото лимонената киселина не го позволява. 

Оказва се, че мандарините не просто са фаворит на коледната трапеза и любим плод през зимните месеци, но и кората им крие много тайни, ползи и приложения.

Тя има много приложения. Може да се използва в готвенето, в ежедневните домакински задължения и не само.

Можем да използваме кората от мандарина дори за лечение. С нея можем да се борим срещу бронхит. За целта трябва просто да залеете кората от мандарина с вряла вода и след час ще можете да използвате лечебната отвара. 

С кора от любимия коледен плод може да лекувате и запушен нос. Отново необходими ще ви бъдат няколко корички от мандарина и вряла вода, чиято пара да дишате. 

Освен за лек срещу зимни простуди мандариновата кора е и прекрасен естествен ароматизатор. Можете без много старание да си подсигурите благоухание, стига просто да оставите няколко корички от мандарина в стаята си и да очаквате аромата да се разнесе. 

Друго нещо, за което можете да използвате корите от този вкусен и полезен плод и като коледна декорация.

За целта внимавайте, когато белите мандарина и се старайте да отделяте по-големи парчета от кората й. С помощта на малки формички за курабийки, изрежете желаната фигурка. Можете да продупчите вече готовите фигурки с игла и да ги нанижете на конец или въже, за да направите гирлянд, който ще добавите към украсата на дома.