Консумацията на червено месо и захар може да допринесе за появата на колоректален рак сред младите хора, установява ново изследване.

Според специалисти през последните две-три десетилетия се наблюдава значителен ръст в диагностицирането на рак на дебелото черво сред по-младите хора. Точната причина за тази тревожна тенденция остава неясна, тъй като по-голямата част от случаите не са свързани с генетични или наследствени фактори, дори сред по-младото население.

Въпреки това, с получените наскоро данни, вече има доказателства в подкрепа на хипотезата, че факторите на околната среда могат да бъдат отговорни за този ръст.

Изследователите установяват, че пациенти с колоректален рак на възраст под 50 години, имат намалени нива на цитрат и те са по-ниски отколкото при по-възрастни болни със същата диагноза. Цитратът се произвежда по време на превръщането на храната в енергия. 

За провеждането на проучването изследователите използват проби от биохранилището на Кливландската клиника, като се фокусира върху пациенти, диагностицирани с колоректален рак в I-IV стадий.

Те категоризират пациентите в две групи въз основа на възрастта - под 50 и над 60 години.

Проучването включва 170 участници, диагностицирани с рак на дебелото черво, като 66 лица са с ранен стадий на заболяването, а 104 – с по-напреднал. Чрез асоциативни анализи учените идентифицират няколко метаболита, които показват различни нива между двете групи, включително цитрат и холестерол.

Те наблюдават значителни промени в метаболитните пътища, свързани с метаболизма на въглехидратите и протеините, при ранния колоректален рак в сравнение със средно напредналия.

Констатациите показват, че фактори като прекомерната консумация на подсладени със захар напитки или червено месо, както и затлъстяването, които допринасят за излишък на енергия, могат да бъдат рискови фактори за развитие на колоректален рак в по-млада възраст, пише Puls.bg.

Авторите на проучването отбелязват, че идентифицирането на факторите, които стоят зад метаболомните разлики, свързани с риска от рак, е предизвикателство поради сложността и променливостта на храненето, както и поради интерактивния характер на хранителните вещества, които влияят върху програмирането на клетките.

Колоректалният рак е един от най-разпространените видове рак и за съжаление, дори при наличието на скринингови програми, често все още се диагностицира в напреднал стадий.

Според специалистите е важно да се отбележи, че резултатите от проучването не означават, че "захарта подхранва рака“ при хората, които вече имат рак, но намаляването на консумацията на захар може да помогне за предотвратяване на появата му на първо място.

Повечето ръководства препоръчват ограничаване на приема на червено и преработено месо, особено ако в семейството е имало предишни случаи на рак. Освен това алкохолът е основен канцероген на стомашно-чревния тракт и приемът му също трябва да се избягва колкото е възможно повече, напомнят учените.

Резултатите от изследването са представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология. Предстои да бъдат публикувани в рецензирано научно списание.