Ботулизмът е сериозно заболяване, причинено от бактерията Clostridium botulinum, която произвежда токсин, увреждащ нервната система. Ако не се лекува, последиците може да бъдат фатални.

Ботулизмът често се свързва със злоупотребата с инжекции ботокс както за козметични, така и за медицински цели. Но може да бъде причинен и от неправилно съхранение на храна, дори да се развие при бебета.

Бактериите, които произвеждат ботулинов токсин, могат да бъдат намерени естествено на много места в природата, но те не разболяват хората често.

За да бъдат произведени смъртоносните токсини, бактериите трябва да развият спори в сред без кислород, с ниска киселинност, в захар и сол и където количеството вода и температурата са в определени съотношения.

Има пет вида ботулизъм 

Един от тях е детският ботулизъм, който възниква, когато спорите попаднат в червата на бебето, растат и след това произвеждат токсина.

Има и ботулизъм при рани, който може да възникне, ако спорите на бактериите заразят раната и произведат токсин. Това обикновено се случват при хора, претърпели травматични наранявания, а също оперирани и използващи лекарства, които се вливат по венозен път..

Третият вид е хранителният ботулизъм, който може да възникне, когато се консумират храни, заразени със спори на бактерията Clostridium botulinum. Това се случва при неправилно консервирани или ферментирали домашно приготвени храни.

Четвъртият вид е ятрогенният ботулизъм, който възниква, когато се инжектират прекомерни количества ботулинов токсин по козметични или медицински причини (например инжекции с ботокс по лицето за изглаждане на бръчките и уплътняване на устните).

Чревната токсемия, наричана още чревен ботулизъм, може да възникне, ако спорите на бактериите попаднат в червата на възрастен, развият се и започна да произвеждат ботулиновия токсин. Общите симптоми обикновено започват в мускулите на лицето, очите и гърлото.

Те включват затруднено преглъщане, мускулна слабост, затруднено дишане и неясна реч. Други симптоми са замъглено зрение, двойно виждане, увиснали клепачи и затруднено движение на очите.

Симптомите на хранителен ботулизъм обикновено започват 18 до 36 часа след консумация на замърсената храна и включват стомашна болка, гадене, повръщане и диария.

Симптомите на детския ботулизъм могат да се развият 3 до 30 дни след излагане на токсина и включват увиснали клепачи (птоза), загуба на изражението на лицето, лигавене, хленчене, бавно или лошо хранене, намален рефлекс за повръщане, запек, слабост или отпуснатост и затруднено дишане.

Тежкият ботулизъм може да причини парализа на белите дробове. Ако това се случи, пациентите се поставят на дихателна машина. В случай на ранен ботулизъм може да се наложи операция за отстраняване на замърсените тъкани на раната.

Възможни усложнения

Ботулизмът може да парализира мускулите, които участват във функции като дишане или преглъщане. Може да възникне още силна умора, задух и дълготрайна слабост. Останалите усложнения са аспирационна пневмония и инфекция, както и проблеми с нервната система.

Възстановяването може да отнеме от няколко седмици до месеци или дори години. Всичко зависи от тежестта на случая. Хората, които са лекувани своевременно, обикновено се възстановяват за по-кратък период от време, например няколко седмици.

Профилактика на хранителния ботулизъм

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите някои видове ботулизъм. По отношение на хранителния ботулизъм, обърнете специално внимание на домашното консервиране на храни с ниско съдържание на киселина като картофи, царевица, зелен фасул, аспержи и цвекло.

Можете да предотвратите това, като се уверите, че храните се варят старателно и се охлаждат в рамките на два часа след готвене. Пазете се от консерви  с храна, които изглеждат издути или повредени тъй като това може да е признак на бактериален газ. Никога не консумирайте консервирани храни, които не миришат добре, пише zdrave.to.