Най-важното нещо за моята музика е това, че аз съм преди всичко меломан. Изслушвайки толкова хиляди часове музика, имах потребност просто да кажа нещо по темата. Харесвам музиката като преживяване, като емоция, за мен тя е освен изразно средство, и начин на живот, начин на себеизразяване. Това коментира в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов композиторът Иван Шопов.

"За мен музиката е отвъд нотите, тя е просто някакво преживяване на духа, на сърцето, ритъм, който достигаш с вглъбяване във вътрешният си свят. От опита ми като художник изразните средства на музиката много се преливат с тези на всяко друго изкуство. Наблягам на това всяка композиция да има контраст, да има дълбочина, преден, заден план – такива неща, които съм научил от рисуването.“

Започва музикалния си път още в училищните години, когато с приятели създават пънк рок група в Троян, като по думите му музиката е служила не само за създаване на добро настроение сред съучениците им, а и за изразяване на критика и защита на различни каузи в училището, в което учат.

"По-късно мой учител ми показа много различна музика – касетки с джаз, с world music, тогава за първи път чух Майлс Дейвис, Трилок Гурту, Ян Гарбарек и още такива музики, които ми отвориха перспективите. Тогава реших да махна прагчетата на бас китарата ми и да започна да правя нещо по-различно от само пънк, хардкор и метъл.“ Тогава започват да свирят ска, джаз, импровизации, все неща, които ги вдъхновяват от музиката от тези касетки. "Впоследствие намерих и други приятели, които пък бяха в индъстриъл музиката и слушаха много интересни неща, смесени с електроника и метъл, като Nine Inch Nails, Ministry, Godflesh. Тогава започнахме да правим кавъри на такива групи, да свирим нашата авторска музика – това е групата "Бахур“ от Троян,“ рзказа той и добави, че след като приятел му показва програма за правене на електронна музика на компютър, започва да се упражнява, докато задобрее и започне да прави авторски неща.

Новият му албум "Clear“ е колаборативен проект с талантливата певица от Троян Mirain. "Мирейн е изключително талантлива и има уникални идеи и глас. Мината година бях в Троян за една седмица и направихме основната част от албума, който издадохме тази година през май месец, и сега вече работим по нови неща,“ сподели композиторът и добави, че този дебютен албум на Mirain цели да покаже чистотата на вътрешен свят на един млад човек.

Иван Шопов споделя още, че киното навлиза в живота му от съвсем малък. Един от филмите, които силно му повлиява, е "Контакт“ (Contact). Споделя, че през далечната 1997 г. с негов приятел плащат за трети човек в киното в Троян, за да ги пуснат в киносалона. "Този филм ми отвори много въпроси за размисъл. Почувствах се за първи път толкова малък и незначителен в това огромно творение. Въпросите започнаха да бликат в главата ми, да търся отговори. От там предизвика едно огромно любопитство, което продължавам да опитвам да задоволя със знания, с книги. Интересно е, че много години по-късно, когато започнах да правя Drum'n'Bass, се вдъхнових точно от този филм и от звука, който бяха прихванали от далечния космос – семплирах го и го вкарах в една моя композиция, която нарекох "Контакт“. И много малко хора знаят, че този звук идва от този филм. Често семплирах любими филми в Drum'n'Bass изданията ми, тъй като това беше стандартна практика да се влагат цитати или някакви звуци от филми, които да направят някакво впечатление,“ отбеляза той и обясни, че това е началото на връзката между музиката и видеото.

Минават доста години преди да обърне фокуса на своите творчески търсения, да престане да прави клубна електронна музика и да се фокусира повече върху музика за размисъл, музика за слушане. "Музика, която можеш да слушаш със затворени очи и да виждаш филми. През 2009 г. направихме албума "Кукер“ с проекта "Балкански“ и един от коментарите, след като излезе албумът, беше, че "албумът е страхотен, липсва му филм“.“

По думите му има скромен опит в композирането на филмова музика и фокусът му е насочен към това да развие способностите си да композира качествена такава. "С Мария Каракушева композирахме музиката за игралния филм "Борсови играчи“. Там за мен беше изключително интересен процесът нейните идеи и мелодични линии да ги превръщам в звуци, в различни тембри, да използвам моите способности за саунд дизайн и абстрактно мислене.“ Композиторът разказа още, че в наскоро композираната от него музика за нов филм фокусът на музикалната тема е бил там, където е неговата сила – в абстракциите.

"Много бих се радвал ако музиката, която правя, вдъхновена от живота, от България, от фолклора ни, който вплитам много често, провокира някой режисьор или филмова продукция да я използва. И от там нататък вече, ако има интерес, винаги съм отворен за тези неща.“

Музикантът сподели, че в момента работи по нов албум с Теодосий Спасов, с който имат издадени три съвместни албума. "Работя и по нов албум на TRIGAIDA. С тях ще пътуваме доста това лято, ще имаме интересни концерти в България, също и в чужбина,“ посочи композиторът Иван Шопов.