Проучване на Масачузетския технологичен институт съвместно с други изследователски институти показва кои са най-обещаващите технологии за 2024 г. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

На първо място в проучването е поставено развитието и имплементацията на изкуствения интелект. "През 2024 г. се очаква, че ще има сериозен напредък в диагностиката и превенцията на заболявания, телемедицината, умните домове. Преносимите устройства, които излъчват данни за състоянието на човешкия организъм, се очаква да навлязат масово. Вече има чаши, които анализират дъха, има чорапи, които анализират потта, има лентички, които анализират нашата слюнка, урина и екскременти, има "умни“ памперси, които могат да дадат данни за уринарни инфекции при децата. Данните се представят под формата на графика, т.е. резултатите са визуализирани“, обясни доц. Тодорова.

Друга сфера, в която технологиите ще направят пробив до края на годината, са технологиите за подобряване поверителността на личните данни. "Осъзнавайки, че подлагат на риск големи групи хора в различни сфери с обработката на данни и с обучението на изкуствен интелект, самите компании са намерили начин така да създават данните, с които го обучават, че да изтриват личностния отпечатък“, обясни футурологът.

Сред най-обещаващите технологични разработки за тази година е създаването на микроорганизми, улавящи въглеродния диоксид. "Тук е ангажирана синтетичната биология. По такъв начин се "хаква“ геномът на дадена бактерия, че тя доминиращо да се храни с въглероден диоксид. Това е много екологично ориентирано решение. Вероятно тази бактерия ще се използва в земеделското производство, където има отделяне на голямо количество парникови газове. При биоорганични отпадъци, които се използват за биогорива, тези бактерии биха могли да се приложат в биомасата, за да отработват въглеродния диоксид“, обясни Мариана Тодорова.

Алтернативна технология за производство на фуражи за животни от насекоми и водорасли също позволява намаляване на въглеродния отпечатък. "Когато фуражите се правят от зърнени култури, процесът на обработка отделя голямо количество въглероден диоксид и не е толкова устойчиво“, поясни футурологът.

Промените в климата и покачването на морското равнище изисква създаване на "умни“ диги. Това вече се прилага в Амстердам, отбеляза Мариана Тодорова.

Активно се работи по създаването на технологии за безжичен интернет в целия свят. "Знаем, че Starlink прави това със сателитите, но все още не може да покрие земната орбита и да осигури навсякъде безжичен интернет. От години вече се работи върху това с дирижабли и балони“, обясни доц. Тодорова.

Обещаваща е и технологията на генно секвениране, използвана за повишаване на адаптивността на трансплантирания орган у рецепиента, допълни футурологът.