Всички знаем очевидните признаци на стареене: бръчки, сива коса, леко прегърбена стойка. Но защо се случват тези неща? Какво всъщност представлява процеса на стареене?

Всеки от нас се състои от клетки, при това 13 трилиона. Всяка наша тъкан и орган представлява куп клетки, свързани с различни естествени материали, направени от клетките.

От момента на зачеването всяка наша клетка - и следователно нашите тъкани и органи - започва процес на стареене. В началото на живота, разбира се, ние все още растем и увеличаваме броя на клетките, които имаме. Клетките стареят, но толкова леко, че не можем да го видим: ние просто виждаме как тялото расте и се развива.

В даден момент от живота, често през 30-те години, признаци на стареенето започват да се забелязват. Те могат да се видят във всичко - от нашите жизнени показатели (като кръвно налягане) до кожата ни, костите и ставите ни, сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система и не само. Някои промени в стареенето започват рано в живота. Например, вашият метаболизъм започва постепенно да намалява, като се започне от около 20-годишна възраст. Промените в слуха ви, от друга страна, обикновено не започват преди 50-годишна възраст или по-късно.

Все още не разбираме напълно сложното взаимодействие на фактори, които ни карат да остаряваме, както стареем. Знаем, че много различни неща влияят на стареенето: генетика, диета, упражнения, болести и множество други фактори, всички от които допринасят за процеса на стареене.

Серия от забележителни биологични изследвания от 1990 г. насам са идентифицирали гени, които могат да повлияят дълбоко на скоростта, с която клетките и животните остаряват. Добрата новина от тези проучвания е, че биологичните промени, които удължават живота, също изглежда удължават жизнеността: животните, които живеят по-дълго, остават доста здрави през по-голямата част от своя удължен живот.

Нито едно от тези открития не се доближава до осигуряването на т.н. "извор на младостта“ за хората, но някои учени смятат, че научните постижения по отношение на стареенето през 21-ви век ще доведат до разработването на лекарства, които могат да удължат човешкия живот и същевременно да подобрят човешкото здраве. 

Всеки от нас остарява с различна скорост и в различна степен, но въпреки това изпитваме много общи ефекти от стареенето. 

Ето някои често срещани признаци на стареене, според Harvard Health:

повишена чувствителност към инфекции

повишен риск от топлинен удар или хипотермия

леко намаляване на височината, тъй като костите на гръбначния ни стълб изтъняват и губят малко височина

костите се чупят по-лесно

промени в ставите, вариращи от лека скованост до тежък артрит

прегърбена поза

забавено и ограничено движение

намаляване на общата енергия

запек

незадържане на урина

леко забавяне на мисълта, паметта и мисленето (обаче делириумът, деменцията и тежката загуба на памет НЕ са нормална част от стареенето)

намалени рефлекси и координация и затруднено равновесие

намаляване на зрителната острота

намалено периферно зрение

известна степен на загуба на слуха

набръчкване и отпусната кожа

побеляване или побеляване на косата

загуба на тегло след 55-годишна възраст при мъжете и след 65-годишна възраст при жените, отчасти поради загуба на мускулна тъкан.

Диагностициране на стареенето



Забавяне на стареенето


С възрастта е важно да мислите не само колко дълго ще живеете, но и колко добре ще живеете. Следните стратегии могат да ви помогнат да поддържате и може би дори да подобрите качеството си на живот с напредване на възрастта.

Не пушете.

Пушенето допринася за сърдечни заболявания, остеопороза и инсулт и увеличава риска от много видове рак. Пушенето дори влошава паметта на човека. Добрата новина е, че хората, които се откажат от тютюнопушенето, могат да поправят някои, ако не всички, щети, причинени от годините пушене.

Физически и умствени дейности във всеки ден.

Физическата активност е полезна за тялото и ума. Упражненията (и дори дейности като градинарство или домакинство, които хората не смятат за упражнения) помагат да поддържате костите и сърцето ви здрави и теглото ви под контрол. Проучванията показват също, че физически активните хора намаляват риска от развитие на деменция и е по-вероятно да останат умствено активни. И поддържането на умствена активност помага да се предотврати загубата на памет.

Яжте здравословно.

Диета, богата на пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, и замяната на нездравословните наситени мазнини с по-здравословни мононенаситени и полиненаситени мазнини е доста важна. Такава диета ви предпазва от много заболявания, включително най-големите убийци - сърдечни заболявания, рак и инсулт.

Поддържайте здравословно тегло и форма на тялото.

С напредване на възрастта метаболизмът ни се забавя, което затруднява изгарянето на калории. Но наднорменото телесно тегло може да увеличи риска от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и някои видове рак. Формата на тялото също е важна. Мъжете и жените, които носят повече тежест около корема си, имат по-висок риск от инфаркт и инсулт, отколкото тези, които носят допълнителна тежест около бедрата си.

Предизвикайте ума си.

Някои доказателства сочат, че четенето, решаването на кръстословици, свиренето на музикален инструмент или дори участието в провокиращи мисълта разговори могат да ви помогнат да поддържате ума си остър.

Изградете и поддържайте здрави социални контакти

С напредване на възрастта е важно да поддържате близки и ползотворни връзки със семейството и приятелите и да създавате нови връзки, когато е възможно. Някои проучвания показват, че социалните връзки могат да помогнат за предпазване от деменция и да ви поддържат умствена острота. Други проучвания показват, че силните социални връзки могат да ви помогнат да живеете по-дълго.

Защитете зрението, слуха и общото си здраве, като следвате указанията за превантивна грижа. 

Конец, четка и посещавайте редовно зъболекар. Лошото здраве на устната кухина може да има много последици, включително лошо хранене, ненужна болка и вероятно дори по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Обсъдете с Вашия лекар дали имате нужда от някакво лекарство - може би за контролиране на високо кръвно налягане, лечение на остеопороза или понижаване на холестерола - което да Ви помогне да останете здрави.

Кога да се обадите на професионалист



Обадете се на Вашия лекар, ако забележите промени, които не са нормална част от стареенето. Например, въпреки че понякога забравянето и забавянето на мисълта не са необичайни, делириумът, деменцията и тежката загуба на паметта не са нормална част от стареенето и трябва да бъдат докладвани на Вашия лекар.

Въпреки че стареенето е неизбежно, можете да предприемете стъпки, за да намалите риска от заболяване и да поддържате качеството си на живот, докато остарявате.