Клетки от бебе мамут, умряло преди 28 000 години, показаха признаци на живот чрез специфични технологии. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Експериментът е направен от учени от Университета "Киндай" в Япония с бебе вълнест мамут, замръзнало в пермафроста в Сибир. Видът е изчезнал преди 4000 години. "То е замръзнало толкова шоково, че дори храната в стомаха му е била замразена. Запазено е в толкова добра форма, че учените взимат проби от копитата и кожата му и се опитват да съживят клетките, като ги имплантират в клетки от яйчниците на мишки, наречени овоцити. Част от тези клетки са показали признаци за живот, т.е. те са реагирали на имплементацията в овоцитите“, разказа доц. Тодорова.

Самият факт, че клетките показват виталност, означава, че в някакъв момент експериментът може да даде резултат, смята футурологът.

Според нея чрез технологията CRISPR-Cas учените ще извадят гените на мишката, за да не се получава кръстоска между видовете, и ще ползват клетките като носител, за да се опитат да клонират мамута.