Добрият нощен сън бързо се превръща в една от основните причини за пътуване. 

Един на всеки четирима британци сега обмисля да резервира почивка, единствено заради съня, според KAYAK.

Наричана нощувка, този вид ваканция кара пътниците да избират хотели с удобства за подобряване на съня, като подмладяващи матраци и множество възглавници. 

Дори ако вашето място за настаняване не предлага специални услуги за сън, има някои неща, които можете да имате предвид, за да направите пътуването си по-спокойно. 

Най-добрите дестинации за спане

Проучването на KAYAK установи, че 39 процента от британците са поставили почивката и релакса на първо място сред изискванията си за пътуване тази година. 

Но докато повече от половината от пътуващите се стремят към по-добро качество на съня по време на почивка, други 39 процента откриват, че често се връщат от почивка, нуждаейки се от друга.

"От новото изследване на KAYAK става ясно, че ние сме лишени от сън като нация. Ваканциите за "сън" са чудесен начин да си починем от ежедневието", казва д-р Джейсън Елис, директор на Центъра за изследване на съня в Нортумбрия.

"Избирайки правилните дестинации, които се отличават с фактори, които допринасят за по-добър сън, пътниците могат да увеличат максимално почивката си и да се върнат у дома, чувствайки се наистина подмладени".

Как да спите по-добре, докато пътувате

Ръководството за сън включва няколко съвета на д-р Елис как да си починете по време на пътуване. 

Когато избирате жилище, проверете снимките на мястото, за да оцените качеството на спалното бельо и завесите. Внимавайте със затъмняващите завеси, за да сведете до минимум ефектите от светлинното замърсяване върху съня ви.

Ако имате нужда от дрямка при пристигане на вашата дестинация, Елис смята, че трябва да опитате да изпиете чаша кафе непосредствено преди това.

"Кофеинът се задейства точно когато се събудите, съчетавайки възстановяващите ефекти на кратката дрямка с допълнителен тласък на бдителността", обяснява той. 

Той също така съветва да се излагате на слънце малко след събуждане по време на сутрешна разходка или закуска на открито, за да коригирате естествения часовник на тялото си.

През деня трябва да следвате правилото 90/20. "Както имаме нощен ритъм, имаме и дневен", категорично смята Елис. "Спазвайте правилото 90/20 – 20 минути почивка за всеки 90 минути активност – за да насърчите по-добрия сън вечер. 

Той също така препоръчва храни със стимулиращи съня ефекти, които да ви помогнат да се отпуснете. 

"Един от любимите ми е плодове е кивито, който съдържа полиетилен, съставка, която насърчава леки седативни ефекти", казва той. "За да спите най-добре по време на пътуването си, започнете да ядете две кивита след вечеря, три дни преди пътуването."