Няма криза на идеи в киното – докато има различни хора, никога няма да има криза на идеи. Това каза в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Иванов кинокритикът Димитър Дринов.

"В последните години се наблюдава криза на идеите в комерсиалното кино. И това не е защото Холивуд е неспособен да ни даде оригинална идея, а това е, защото зрителите предпочитат неща, които са им познати. А познатите неща докарват повече пари и рискът по отношение на идеите е минимизиран. Оригиналните идеи в модерното комерсиално кино носят по-малко пари от вече познатото. Все още виждаме оригинални филми, но те не са толкова успешни, колкото поредната претоплена манджа, която ни се предоставя.“   

Според него времената сега са различни, което се отразява и върху оригиналните идеи в седмото изкуство точно заради начина, по който се промени светът в последните години: "Киното се превърна в "контент“ – съдържание, в поредното нещо, което ще довлече следващия зрител, а не толкова като изкуството, което по някакъв начин се явява терапия на авторите, на нас като общество и като индивиди“, обясни кинокритикът.

По думите му комбинацията между комерсиалното кино на конвейер, което предъвква едно нещо отново и отново, и политическите идеи, които се налагат едва ли не със сила в модерните блокбъстъри, води до отдръпване на интелигентната публика. "Холивуд когато напипа тема, която му носи пари, не пуска. Хваща "Марвел“ и цикли, цикли, цикли, докато не се свърши и нас не ни заболи истински сърцето. И непрекъснато търси следващия франчайз, който ще цикли. И най-много обичат да стъпват на съществуващи преди това произведения. Смятам, че това също е част от проблема – не се търси интересната история, която може да бъде разказана, а се търси вече съществуващата платформа, която може да бъде позната на зрителите, и така да им се предложи поредната доза, c която те са свикнали, просто украсена с допълнителни неща“, заяви кинокритикът.

"Видяхме и успешни заглавия тази година. Те по някакъв начин са свързани със съществуваща интелектуална собственост, не бяха съвсем чисто оригинални заглавия. Но все пак се появяват тук-там примери, които дават надежда, че бъдещето може да ни предложи тази оригиналност, която търсим и която ни липсва,“ каза още Димитър Дринов, а Благой Иванов го допълни с примера "Барбенхаймер“ – съчетанието на филмите "Барби" и "Опенхаймер", като по думите му и двата филма са адаптации, но не са част от утвърден франчайз, и опитват нещата по различен начин, а не по очаквания: "И може би огромният успехът на тези два филма е някаква форма на реакционност към всичко останало, което излиза на конвейер“, каза още Благой Иванов.

Има и приятни изненади в комерсиалното кино през последните години, допълни още Димитър Дринов, като едно от заглавията е "Зората на планетата на маймуните“ на Мат Рийвс, който според него освен, че носи със себе си чистия спектакъл – това, което е характерно за комерсиалното кино, но представя и интересни теми и идеи, дълбоки герои. "Политическият и социален коментар върви с този франчайз още от самото начало – расизмът, предупреждението за ядрен апокалипсис, което е белег за качествено кино. Езикът на киното беше на изключителна висота в този франчайз“, каза той.