Будизмът не те кара да вярваш, а да се убедиш сам. Отидох в Шри Ланка, за да се убедя дали наистина е така. Едно е да четеш книги, съвсем друго е да говориш с хората, учителите, които проповядват тази философия и правила и живеят с тях.  Това каза за предаването "Животът на фокус" по Радио "Фокус", с водещ Ася Александрова, инвестиционният банкер Калоян Кирилов.

Прочита книгата на Робин Шарма :Монахът, който продаде своето Ферари" и други подобни книги, които провокират интереса му към будизма и хиндуизма. Заминава за Шри Ланка на духовно пътешествие да търси гуру. Намира двама учители - будист, който е бил инвестиционен банкер, и хиндуист, който е бил IT мениджър. Контактът и разговорите му с тях му помагат да разбере, дали той се чувства добре и дали е удовлетворен.

След двумесечно пребиваване в Шри Ланка написва книгата "Успех или щастие", в която представя капиталистическия начин на мислене и будитските и хиндуистките правила и философии. Написва я за месец - на един дъх. Целта на книгата е това, което знае да бъде обобщено и да го научи по-добре. А втората му цел е желанието да сподели това, което е видял, изпитал и научил като уроци - да ги сподели с хората, да ги докосне. Смята, че ако успее да ги докосне, те ще достигат до истината сами. "Успех или щастие" е провокативно заглавие, маркетингов трик. Идеята е, че ако човек тръгне по пътя на успеха, който е правилен, според западното общество, няма никаква гаранция, че ще постигне щастие. Но ако тръгнеш по другия път - да търсиш щастието, искаш да си щастлив и ако си щастлив, то тогава ти със сигурност ще бъдеш и успешен. "Когато човек е щастлив, той за себе си е успял. Хората искат да са щастливи, но в същото време това, което прави, го прави, за да успее да бдъе щастлив, независимо дали са материални или нематериални неща", сподели Калоян Кирилов.

"Когато виждаш смисъла в страданието, както казват будистите, тогава можеш всяко препятствие да преодолееш. Хидуисткият гуру има точна дефиниция какво е успехът. Успехът е човек да постигне това, което иска. Всеки човек иска различни неща и в момента, в който постигнеш това, което искаш, ти си успял. За щастието дефиницията, според будистите е спокойствието на ума. Трудна работа е постигането на спокойствие на ума и понякога не е достатъчен един човешки живот. Спокойствието на ума е липсата на реакция на нещата от ежедневието, които не трябва да приемаш лично. Човек е депресиран, когато не вижда смисъл в това, което прави и няма някаква цел. Един от инструментите за излизане от депресия е, когато помогнеш на някого с благотворителна дейност", обясни Калоян Кирилов.

Освен автор на книгата "Успех или щастие", той е автор и на книгите

"Стартъп BG" и "Как да продам фирмите си?", "Кой ще наследи бизнеса ми?".

"Голяма част от хората, които започнаха бизнес през 90-те години след 30 години са изморени - това е най-изморителната работа. Те вече са на 60-70 г. и е нормално да намерят някой, който да купи бизнеса им. Големият проблем на собствениците, които продават бизнеса си, е, че те са оперативно свързани с него. Бордът на директорите е един от инструментите, които ти помагат да си акционер, и да не си оперативно обвързан с компанията. В България сега е първата вълна, когато имаме смяна на собствеността, тоест, първото поколение предприемачи от 90-те години, сега преминава в техните деца. В Щатите това е станало вече 5-6 пъти - има история, знаеш кого да попиташ, знаеш как се случва, докато в България не е така. Смяната на собствеността е много емоционален момент. Когато си отдал 15-16 години на този бизнес и той ти е като дете, ти искаш и хубава оценка за компанията си", допълни Калоян Кирилов.

Според него в България има и други хора, които са тръгнали по този път и търсят нещо. В будизма има 3-4 направления, в хиндуизма те са толкова много  за хата йога не се говори. Но за крей йога - с енергийна насока, карма йога - за правене на благотворителни неща, бахти йога, и други пътеки, по които ти да стигнеш до нирвана или освобождението. Поддържа връзка с гурутата си, но те не  дават отговор на въпросите му, а само тяхното виждане, и той трябва сам да намери своя път.