Какво е FOMO?

FOMO – Fear of missing out, е усещането на страх да не изпуснем някой важен процес или събитие, важни за нас. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова. Явлението е родено от социалните мрежи.

Вече много по-често общуваме професионално или лично с хората, които са важни за нас, в социалните мрежи, отколкото реално и на живо. Възможността това да става виртуално разширява кръга от контакти. Това става нашето естествено обкръжение и естествен хабитат, обясни доц. Тодорова.

"Социалните мрежи позволяват едновременност – да се интересуваме какъв театър и концерт има, какво се случва, какъв е дебатът на деня. Представете си средностатистически човек, който е разположен в множество мрежи и трябва непрекъснато да избира какво да прави. Това касае личностния му престиж, представата за него като човек, който трябва да посещава събития, който трябва да се социализира, който трябва да опита новото вино Божоле, когато излезе, да види непременно "Опенхаймер“ или "Барби“, да внимава да не пропусне някакво шоу или концерт, да не посети нов ресторант – всички тези наложени модерни явления и клишета, които плуват около нас, и ние сякаш имаме натиск да ги изберем, за да бъдем в крак с времето, да бъдем част от големия процес, от представата да бъдем модерни хора. Когато това се мултиплицира в ежедневието, в лайфстайла, в хобитата, в професионално направление, създава наистина един когнитивен дисонанс – това ли да изберем, не пропуснахме ли нещо“, коментира доц. Тодорова.

Всички тези страхове могат да повлияят върху правенето на избор. "От една страна те имат чисто психологическо и патологично изражение в това, че в желанието си да правим много неща, просто можем да стигнем до бърнаут, но и какво е поведението ни при инвестиции, при икономически решения например“, допълни футурологът.

Какво е FOBO?

FOBO – Fear of Best option, е страхът да не пропуснем най-добрата опция заради видимостта на всичко едновременно в социалните мрежи и множеството противоречиви данни.

Облъчването на съзнанието с толкова много и различна, често противоречива информация относно един феномен, събитие, продукт действа объркващо на потребителите.

"Това, че непрекъснато ни се предоставят хиляди възможности и опции за едно и също нещо, но те са различни, алтернативни и противоречащи си, замъглява нашата преценка и ние не знаем кое наистина е добро и непрекъснато се колебаем. Това ни блокира. Има хора, които са перфекционисти и искат винаги да направят най-доброто, но се оказва, че това ги лишава от смелост, от решителност и воля за действие. Това е ступор“, обясни доц. Тодорова.

FOBO има толкова силно въздействие, че се пренася и в ежедневни дейности, защото се мултиплицира. "Стига се до това хората да изпитват затруднения каква храна да купят, как да изпълняват професионалните си ангажименти, с какво да започнат деня си. Оказва се, че причините голяма част от хората да посещават психолози и психоаналитици, извън личностните проблеми, са именно в следствие на тези два ефекта – страхът от изпускане и от най-добра опция“, обясни доц. Тодорова.