Една трета от жените ще изпитат някаква форма на косопад през живота си, но това остава сложна и недостатъчно проучена диагноза, която кара много жени да се борят психологически.

Косата на Хедър винаги е била тънка, но през лятото на 2020 г. тя забеляза, че тя също пада. Под безмилостния блясък на ярката светлина на огледалото в банята, тя разпръсна косата си в паника, за да разкрие редки петна от скалпа. 

"Сякаш оттогава не съм същият човек. Знам, че е само коса, но това е и всичко, за което мога да мисля. Защо се случи, как да го поправя, как мога някога отново да се почувствам уверена в себе си", каза 32-годишната писателка пред Euronews Health

Приблизително една трета от жените ще изпитат някаква форма на косопад, известна като алопеция, през живота си, според Harvard Health. Този брой нараства до две трети при жени след менопауза.

В сравнение с оплешивяването при мъжете косопадът при жените е недостатъчно проучен и финансиран, смятат експертите.

"Повечето изследвания за косопад в исторически план са фокусирани върху мъжката плешивост поради широкото разпространение и видимост на заболяването", заяви д-р Зайнаб Лафтах, консултант дерматолог в Healthcare UK The Shard. 

"В резултат на това има по-голям акцент върху разбирането на специфичните за мъжете хормонални механизми и разработването на лечения, насочени предимно към мъжете. Косопадът при жените, който може да има по-дифузно и сложно представяне, включващо различни хормонални фактори и фактори на околната среда, е получил сравнително по-малко внимание", добави тя. 

През последните години повсеместното разпространение на заболяването излезе наяве чрез жени, които създават онлайн пространства за дискусии, включително групи във Facebook и subreddit r/femalehairloss, който има над 56 000 членове. 

"Намирането на тези общности ми помогна изключително много", написа Хедър.

"Само възможността да говориш открито с други жени, които преминават през същото преживяване и всъщност да разберат какво е, беше много утешително, особено защото повечето групи за подкрепа на косопада са доминирани от мъже."

Тя обаче отбеляза, че прекарването на твърде много време в тези групи понякога може да бъде пагубно за нейното психично здраве. 

"Поради все още липсата на ясни решения за загубата на коса при жените, дискусиите могат да се превърнат в безкрайни размишления, които ви държат твърде фокусирани върху проблема и водят до усещане за още по-безнадеждно", каза още тя.

Какво причинява косопад при жените?

Всеки ден повечето от нас губят между 50 и 100 косъма, без да го осъзнават, според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS). 

Когато косопадът стане по-сериозен, той обикновено се диагностицира като едно от трите основни състояния, всяко с различни причини и възможности за лечение. 

Най-честата е андрогенна алопеция или косопад по женски тип, който се характеризира с разширяване на средния път на косата и постепенно изтъняване по темето и слепоочията. 

"Хормоналните промени, като тези, наблюдавани при менопауза или нарушения на щитовидната жлеза, също могат да допринесат значително. Често има генетичен компонент", заяви Лафтах. 

Телогенният ефлувиум е временна форма на загуба на коса, предизвикана от стресиращо събитие като заболяване, бърза загуба на тегло или бременност, което води до прекомерно отделяне на космени фоликули, навлизащи в телоген или фаза на почивка от цикъла на растеж на косата.

След като основният стресор бъде разрешен, косата трябва да порасне отново. 

Третото състояние е алопеция ареата, която е автоимунно заболяване.

Това е мястото, където "имунната система погрешно атакува космените фоликули, което води до внезапна загуба на коса в малки кръгли петна по скалпа или други части на тялото", обясни още тя.

Психологическото въздействие

Въпреки че загубата на коса при жените понякога може да бъде свързана с основно медицинско състояние или лечение, тя най-често е безвредна. Психологическата такса обикновено е най-трудният аспект.  

"Психическите ефекти от косопада са огромни. Животът ми на практика си отиде", каза Марта, 20-годишна студентка, която започна да губи косата си едва на 15. 

"На моменти наистина се тревожа за това и съм доста парализиран. Въпреки това бавно се подобрявам. Сега майка ми ме подкрепя. Мога да говоря с нея по-открито за това и това го прави малко по-добре", каза тя. 

Със състоянието, за което се говори или се вижда по-малко, много жени с косопад са склонни да се чувстват много самотни, или се изолират, или се борят да се примирят с представата си за себе си. Това се влошава от социалната стигма около несправедливите стандарти за красота, наложени на жените, казват те. 

"Понякога ме кара да се чувствам по-зле като жена, защото обществото има тази представа за красива коса, която е знак за женственост, а аз нямам това и се чувствам сякаш съм се провалила като жена", коментира Карла, 31 г.-годишна офис администратор, който има андрогенна алопеция.

Влиятелни хора в социалните медии, говорейки с косопад, като Оливия Макви, която споделя уроци за оформяне на перуки с над 200 000 последователи в TikTok, работят за борба с този начин на мислене, като повишават осведомеността за състоянието и насърчават приемането. 

"Проследяването на тези разкази ми напомня, че е напълно възможно да живея пълноценен и щастлив живот въпреки загубата на коса", каза Хедър. 

"Дори си купих първата си перука заради нея и въпреки че все още се притеснявам да я нося на обществени места, веднага щом я пробвах, почувствах това невероятно облекчение. За момент се почувствах отново уверен в собствената си кожа". 

Как се лекува женският косопад?

Въпреки че зависи от вида на косопада, основното лечение за женска андрогенна алопеция е локален миноксидил, лекарство за кръвно налягане, за което е установено, че стимулира растежа на косата като страничен ефект. 

"Оралните лекарства като спиронолактон, който намалява ефектите на андрогените, и ниски дози орален миноксидил също могат да бъдат предписани не по предназначение", обясни Лафтах. 

Тези лечения обаче не са гарантирани, че работят за всички и могат да бъдат скъпи. Веднъж спрян, косопадът ще се върне. 

Лафта добави, че други хормонални лечения като орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия (ХЗТ) могат да бъдат препоръчани, ако загубата на коса е причинена от хормонален дисбаланс като синдром на поликистозни яйчници (PCOS). 

Тя отбеляза също, че изследванията, включващи терапия със стволови клетки и екзозомна терапия - и двете целят да стимулират космените фоликули на клетъчно ниво - продължават, заедно с разработването на антиандрогенни кремове.