Мозъчните органоиди не просто съхраняват и обработват информацията на едно и също място, но с времето започват и да разпознават реч. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Органоидите са отгледани от стволови клетки и представляват елементи от нашия мозък с подобна функционалност. Учените успяват да ги свържат със синтетични невронни мрежи, за да наподобят процеса, при който човешките неврони едновременно запаметяват и интерпретират информация, без двата процеса да бъдат отделяни един от друг, обясни доц. Тодорова.

Големите езикови модели като ChatGPT, Bing и Bard изискват огромна енергийна консумация и имат тежък въглероден отпечатък. Органоидите значително спестяват консумацията на енергия, отбеляза футурологът.

С времето тези елементи от човешкия мозък, които са извън човешкото тяло, започват да имат сходни характеристики с мозъчните.

"Първоначално доста неточно са разпознавали тази реч, не са улавяли смисъла, но когато са били тренирани отново и отново, са подобрили със 78% точността“, обясни доц. Тодорова.

"Ние винаги мислим за себе си като някаква цялост и че нашият мозък не би могъл да функционира извън нашето тяло, че това, което ни прави хора, и способността да мислим и да разсъждаваме е съзнанието. В тези органоиди няма как да има съзнание, те са просто човешка материя. Но виждаме, че и извън човешкия организъм те вече имат такива характеристики, което е и достс плашещо. Това е мозъчен софтуер, но виждаме и нещо като зомби структура, просто защото то е част от нас, а работи в изкуствена система. Някак си ние се превръщаме в материал, ставаме донорите на тухличките на този нов тип изкуствен интелект – brainware“, коментира още футурологът.