Навсякъде по света се говори за настъпваща или усещаща се рецесия, но една държава определено грабва окото на икономистите с огромния си икономически растеж - Индия.

Това косвено ще донесе ползи за цялото население, като повишени доходи и по-добър стандарт на живот, което е отлична новина за правителството.

Но всъщност какво стои точно зад този силен подем? Нека видим.

Здравеопазване

Секторът определено отбелязва значително подобрение в резултатите, но това всъщност се дължи на увеличение на пациентите с хронични болести и застаряващото население. Също така и с унищожаващите вълни на COVID пандемията, голям дял от публичните средства бяха насочени именно към подобряване на сектора чрез крупни инвестиции.

Правителството на Индия обяви план, с който да осигури здравна застраховка на над 100 милиона души, което бе сериозен приход за отрасъла.

Както на всеки е известно, Индия е сред водещите иноватори в ИТ сектора, а разработването на дигитални платформи в сферата на здравеопазването е сигнал за продължаващ растеж.

И тъй като по официални данни голяма част от населението на Индия е без адекватна здравна застраховка, плановете на правителството да достигне до тези граждани и да им осигури адекватни медицински грижи означава още по-голямо финансиране на сектора. Доставчиците на здравни услуги с лекота ще се възползват от възможността да създадат конкурентен продукт, който да се възползва от средствата.

ИТ сектора и интернет услугите

Огромния дял на подготвени кадри с умения кара експертите да оценят ИТ сектора на 350 милиарда долара до 2025 г., очакване за сериозен ръст и подобряване на бизнес климата.

Основните фактори са очаквани - разработката на софтуерни продукти и поддръжката.

Интернет също е силен движещ фактор. До преди само няколко години Индия сериозно изоставаше спрямо други страни по отношение на скоростта на интернет, но сега нещата са много по-различни.

Онлайн новините пък от своя страна могат да се похвалят с над 50 милиона нови потребители през 2023 г. Интернетът предлага неограничени възможности за забавление, с няколко клика можете да откриете подходящия за вас филм в стрийминг услуга или да се забавлявате без риск играейки с бонус от лицензирано казино, а като се има предвид числеността на активното население на Индия в интернет, почти всяка сфера за забавление във виртуалното пространство се радва на значително внимание. Само през последните няколко години дигиталния сектор на услугите в страната е отбелязал ръст от умопомрачителните 20 милиарда долара.

А към технологичния скок тепърва допринасят изкуственият интелект и интернет на нещата. И тук отново се намесва правителството, което гласува големи пакети стимули за развитието на технологиите и подпомагането на местните ИТ компании.

Очакванията на анализаторите са този ръст в сектора да се запази поне през следващите няколко години.

Възобновяема енергия

Страна като Индия има огромни нужди от електроенергия, а съответно отделя и множество СО2 емисии в атмосферата, но и тук не остават назад. Планът е да се постигнат над 450 гигаватчаса енергия от възобновяеми източници до 2030 г.

Отново задвижващ двигател са смелите правителствени амбиции, както и средствата, с които се захранва сектора, като тук основно внимание се отделя освен върху фотоволтаичните паркове, така и върху частните соларни инсталации в домовете на хората.

Последните разработки в сектора на био-горивата и водните централи допринасят към напредването в постигането на целите, както и в растежа на този сектор.

Нарастването на търсенето на чиста енергия е добър сигнал към инвеститорите, които продължават да насочват пари във възобновяема енергия.

Имотен сектор

Навсякъде по света забелязваме ръст в цените на имотите, но Индия освен всичко очаква и законодателни промени, които ще стимулират още повече пазара на имоти.

Наскоро гласуваната програма за достъпни жилища е очаквана с голям интерес от страна на инвеститорите.

Предимствата от правителствените стимули са огромни. Очаква се голяма част от населението, което до момента не е успявало да закупи жилище поради високите цени, да успее да сключи имотна сделка благодарение на програмата, което означава само едно - ръст.

Въпреки позитивните новини, жилищният пазар винаги е изключително труден за прогнозиране. И все пак сектора е с добра перспектива пред себе си.

Бързооборотни стоки

Едва ли това е най-очаквания претендент в тази статия, но експертите предвиждат устойчив ръст през следващите три до пет години.

Какви са тези стоки? Това са стоки от ежедневието, които са бързо конвертируеми - пакетирани храни, напитки, принадлежности и др. Те се купуват бързо и често.

Много от компаниите правят крупни инвестиции в здравословни и органични продукти, които са "тренд" в сектора, което задвижва ръста.

И тук също пръст имат правителствените програми.

Инвеститорите наблюдават отблизо пазара, който предлага добра възможност за увеличаване на богатството им.

Автомобилен сектор

Определено една от перлите в короната на икономиката на Индия, представляваща 7% от БВП.

Такъв голям сектор определено може да очаква огромни инвестиции, ръст и промяна с преминаването към електрически автомобили.

За развитието на отрасъла ще допринесат правителствени инициативи като плана за по-бързо приемане и производство на електрически превозни средства (FAME) и програмата за стимулиране на производството (PLI).

Секторът привлича всички погледи и се очаква да бъде двигател през следващите две години. Определено ще е интересно да проследим как се справя икономиката на Индия през следващите 5 години.