Окципиталната (или тилна) невралгия представлява състояние, характеризиращо се с остра, пулсираща болка в задната част на главата поради компресия или възпаление на окципиталните (тилните) нерви (големият тилен нерв, малкият тилен нерв, третият тилен нерв или комбинация от трите), които минават от гръбнака към скалпа. Това състояние може да бъде объркано с други видове главоболие, като мигрена, поради приликата в симптомите. Въпреки че не е животозастрашаващо състояние, окципиталната невралгия често предизвиква интензивна болка и влошава качеството на живот.

Какви са причините за възникването на окципиталната невралгия?

Окципиталната невралгия най-често се дължи на увреждане или дразнене на окципиталните нерви, които излизат от горната част на шийните прешлени (C2 и C3). Тези нерви отговарят за сетивната инервация на кожата на задната част на главата, а когато са компресирани или възпалени, това води до силна, пронизваща болка в тилната област. Причините за това увреждане могат да бъдат разнообразни, включвайки:

Травма на главата или шията. Всяка форма на физическа травма, като удари, падания или инциденти, е възможно да доведат до притискане или възпаление на окципиталните нерви.

Остеоартрит. С напредването на възрастта, остеоартритът може да доведе до изхабяване на ставите в гръбначния стълб, причинявайки притиска нервите;

Дискови хернии. Възможно е херниите в шийните прешлени да окажат натиск върху окципиталните нерви, водейки до болка;

Мускулен спазъм. Възпаление или напрежение в мускулите на шията може да предизвика притискане на окципиталните нерви;

Инфекция. Възпалението, предизвикано от вируси или бактерии, е възможно да засегне нервите в тилната област;

Подагра. Натрупването на пикочна киселина може да предизвика възпаление и болка в нервите;

Диабет. Високите нива на кръвна захар могат да увредят нервите и да доведат до невропатия;

Възпаление на кръвоносните съдове (васкулит). Васкулитът понякога причинява нарушено кръвоснабдяване на нервите, водещо до болка в тилната област.

Тези фактори могат да допринесат за компресия или увреждане на окципиталните нерви, причинявайки болка и други симптоми, пише Puls.bg.

Какви са симптомите на окципитална невралгия?



Основният симптом на окципиталната невралгия е интензивната болка в задната част на главата и шията. Болката обикновено се описва като:

Пулсираща или остра - като често започва от основата на черепа и е възможно да се разпростре към скалпа, челото и дори очите;

Едностранна или двустранна - възможно е болката да засегне едната или двете страни на главата;

Пареща или пронизваща - пациентите често описват усещането като електрически шок, който преминава през задната част на главата.

Освен болката, други оплаквания могат да включват:

Чувствителност на скалпа - докосването на скалпа или ресането на косата може да предизвика болка;

Замъглено зрение - болката около очите понякога води до зрителни нарушения;

Световъртеж и слабост - някои пациенти съобщават за замайване или чувство на обща слабост.

Как се диагностицира окципиталната невралгия?

Диагностицирането на окципиталната невралгия може да бъде трудно, тъй като симптомите често се припокриват с други видове главоболие. Процесът на определяне на диагнозата обикновено включва:

Снемане на анамнеза (медицинска история) и физикален преглед - вземат се под внимание симптомите и се извършва физикален преглед, за да бъде определено дали болката е свързана с притискане на нервите;

Блокади на нервите - при тази процедура се инжектира локален анестетик около окципиталните нерви, за да се облекчи болката. Ако пациентът изпитва значително облекчение след инжекцията, това служи като потвърждение на диагнозата окципитална невралгия. Тази процедура не само подпомага диагностицирането, но и може да предложи временно облекчение на симптомите, което дава възможност за последващо лечение;

Образни изследвания - компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) се използват, за да се изключат други причини за болката, като дискови хернии или тумори.

В какво се състои лечението на окципиталната невралгия?

Лечението на окципиталната невралгия е насочено към облекчаване на болката и отстраняване на причината за дразненето на нервите. Възможните методи включват:

Медикаментозно лечениеНестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Ибупрофен или напроксен помагат за намаляване на възпалението и облекчаване на болката;

Мускулни релаксанти. Тези медикаменти служат за отпускане на мускулите в областта на шията и намаляване на натиска върху нервите;

Антиконвулсанти и антидепресанти. Лекарства като габапентин или амитриптилин се използват за модулиране на болката и нервните сигнали.

Блокада на нервните коренчета и стероидни инжекции - в случаите, когато медикаментите не осигуряват достатъчно облекчение е възможно да бъде приложена инжекция с локален анестетик и кортикостероиди, за да се намали възпалението и болката.

Физиотерапия - специализирани упражнения и масажи могат да помогнат за облекчаване на напрежението в мускулите в областта на шията и намаляване на натиска върху окципиталните нерви.

Оперативно лечение - в редки случаи, когато другите методи на лечение не са ефективни, може да се наложи хирургическа интервенция. Процедури като микрохирургическа декомпресия или нервна стимулация могат да помогнат за трайно облекчаване на симптомите.

Каква е прогнозата при окципитална невралгия?

В повечето случаи на окципитална невралгия е възможно облекчаване на симптомите с подходящо лечение. Въпреки това в някои случаи невралгията може да бъде хроничен проблем. За предотвратяване на бъдещи пристъпи, е важно да се следи за правилната позиция на тялото по време на работа и сън, както и да се избягват физически травми на шията.