За пореден път се удивявам как от някакви налудничави идеи Илън Мъск успява да създава проекти и визии за бъдещето. И те не само започват да съществуват в пространството, но пленяват толкова човешки мозъци, че се материализират и реализират. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

В интервю пред Лекс Фридмън, продължило повече от 8 часа и половина, Илън Мъск говори за успешното имплантиране на устройството на "Neuralink" на втори пациент. "Според него това е механизмът за най-реален и приближен контакт между изкуствения интелект и човека, защото всичко се случва на ниво мозък, вътре в нас. По този начин ще станем по-бързи и по-конкуренти, защото когато обратната комуникация от нашия мозък към изкуствения интелект започне да се осъществява и ние не сме достатъчно конкурентни и бързи, ние ще отегчим изкуствения интелект", обясни доц. Тодорова.

Мъск възприема човека и изкуствения интелект, живеещи в симбиоза, като едно ново хибридно същество, подчерта тя. "Той не вижда друг път. Това е този далечен път, в който хората привиждат етапа на нашата биологична еволюция като завършен и оттук насетне възможен единствено и само чрез такъв тип външни технологични подобрения, което обаче на практика означава край на нашия чисто биологичен човешки вид", коментира Мариана Тодорова.

Когато хората вече не са биологичен вид, а киборги, на тях няма да им е необходима материална среда. "Тя може да е изцяло виртуална", смята футурологът.

"Същественият въпрос е как заради нагласи, качество на живот и подобрения определени човешки класи стават нови раси. Това е голямо предизвикателство, което само по себе си може да е елемент на унищожение", допълни доц. Тодорова.