Миналата година токсикологичните центрове в САЩ съобщиха за 267 предполагаеми случая на треска от полимерни изпарения , рядко грипоподобно заболяване от вдишване на изпарения от прегрят тиган с незалепващо покритие.

Известен също като "тефлонов грип“, намигване към търговската марка на популярното незалепващо покритие, 2023 случая се смятат за сред най-високите отчетени общи количества от 2000 г. насам, според Washington Post .

Ето всичко, което трябва да знаете за това необичайно състояние.

Много тигани с незалепващо покритие използват политетрафлуоретилен, "вечен химикал“, който може да бъде опасен, когато тиганът е прегрят и получените изпарения се вдишат.

Тефлоновите и много други тигани с незалепващо покритие са направени от политетрафлуоретилен (известен също като PTFE), който попада в по-голямата категория на PFAS ( пер- и поли-флуороалкилови вещества ), пише NEW YROK POST.

Те са известни като "вечни химикали“, тъй като разграждането им може да отнеме стотици или дори хиляди години.

Покритието на тигана с незалепващо покритие може да се влоши, когато се нагрее над 500 градуса по Фаренхайт, отделяйки изпарения, които подхранват "тефлонов грип“.

Закари Хъдсън , доцент по химия в Университета на Британска Колумбия, обяснява на Washington Post: "Ще изгори и ще освободи много сложна смес от окислени, флуорирани вещества. Ето защо ви казват: Не нагрявайте своя тефлонов тиган до висока температура.

В едно германско проучване изследователите регистрират емисиите на PFAS от нагряване на празни тигани с незалепващо покритие за 30 минути. Колкото по-високи са температурите, толкова по-високи са емисиите.

"Няма риск за човешкото здраве при нормални температури на приложение“, пишат изследователите в своите открития.

Говорител на Американската администрация по храните и лекарствата каза на Washington Post, че агенцията не е запозната с никакви изследвания, показващи, че PFAS, използван в незалепващи съдове за готвене, "представлява опасения за безопасността на потребителите“.

Всички вещества, използвани в "продукти, влизащи в контакт с храни“, са обект на строг научен преглед от учени от FDA, увери говорителят.

Какво е треска от полимерни пари и колко често се среща?

Полимерната димна треска обикновено се характеризира с треска, мускулни болки, задух и главоболие.

Симптомите, които са временни, обикновено започват в рамките на 12 часа след излагане, но може да отнеме до 24 часа, за да се развият.

Експертите смятат, че болестта може да бъде драстично недостатъчно докладвана, тъй като хората бъркат симптомите си с обикновена настинка или грип.

Средно девет случая на година са докладвани на американските центрове за контрол на отравянията между 2006 г. и 2012 г., според правителствени данни .