Новата версия на Copilot на Microsoft ще подпомага потребителите много повече. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Демонстрационно видео показва как на Copilot е даден достъп до имейли, като е посочено на кои фирми, организации или хора той да отговаря съобразно техните запитвания. "Демонстрацията показва презентация, която е трябвало да бъде редактирана със съответните препоръки и задания. Изкуственият интелект редактира съдържанието, подобри дизайна и го върна на подателя, без изобщо да попита титуляря на имейла", разказа доц. Тодорова.

Това става благодарение на факта, че Copilot комбинира в себе си големите езикови модели и функциите Microsoft Graph и Microsoft 365. "Copilot може да достъпи целия документооборот и всички програми, които досега сме ползвали – екселски таблици, уърдовски файлове. Той ще може да подобрява интерфейса на всичко, което имаме като продукт, заради комбинацията между големите езикови модели и генеративните. Отделните инструменти вече се съвместяват и в един", обясни футурологът.

В новия си вариант Copilot обаче не може да работи на всички компютри, тъй като хардуерът трябва да бъде пригоден към това, допълни доц. Тодорова.

Copilot може да изготвя документи в Word и PowerPoint презентации само по описание. Може да прави доклади, писма, паметни записки или статии по наши задания или от запис на среща. Може да организира съдържание или да структурира разпръснато съдържание от няколко файла. Copilot може да прави обобщение на дълга имейл комуникация, може да създава анотация, да прави заключение или поука, изброи Мариана Тодорова.  

Рисковете според нея са свързани със защитата на данните на компаниите, когато той навлезе в масова употреба. "За изкуствения интелект е важна целесъобразността. Той ще има достъп до всички документи и ще ползва цялата информация. При него няма морални принципи за чувствителна информация. Има риск да стане огромен теч на данни", прогнозира футурологът.