Нормално е при BgGPT да наблюдаваме всички феномени, които наблюдаваме и при ChatGPT. Това, че има халюцинации, е съвсем естествено. Не забелязах да проявява предразсъдъци. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Тя сподели впечатленията си от използването на първия генеративен езиков модел на български език. Информацията, която BgGPT е предоставил за нея самата, е съвпадала на 90% с истината. "Беше си измислил, че се занимавам с философия на науката и биоетика, в което има логика. Философия на технологиите е част от философия на науката, биоетиката – също е свързана с новите технилогии, а аз самата се занимава занимавам с етика на изкуствения интелект“, обясни доц. Тодорова.

Според нея BgGPT не е по-добър от ChatGPT 4. "Ако сравним пълнотата  на информацията, която ChatGPT 4 дава на английски, и BgGPT – на български, има съществена разлика. Но не бива да отправяме упреци, защото това много зависи от качеството на данните. Вероятно данните, с които INSAIT са работили, не са толкова обширни, колкото на OpenAI“, коментира футурологът. Показателно ще бъде какъв резултат ще даде моделът в специализацията в отделните сфери.