Лечебната сила на сушените плодове е добре позната.

Още в миналото са били използвани от древните цивилизации и култури за медицински цели, включително и от традиционната индийска медицина аюрведа.

Прилагали са се за стимулиране на енергията, подобряване на нервната система, храносмилането, облекчаване на главоболие от стрес, както и срещу много други заболявания.

Сушени ябълки



Тази добре позната форма на сушени плодове е подходяща за всеки, който иска да свали килогирами. Калорийното съдържание на ябълката е много по-ниско от това на повечето популярни плодове, а сушените ябъки предлагат и по-висока концентрация на полезните вещества в състава им. В това число влизат фибри, белтъчини, витамини от група В, микроелементите мед, магнезий, калий и селен.

Сушени круши



Имат благоприятен ефект върху кръвното налягане. Той помага за от високото съдържание на калий и витамин К. Двете съставки допълват ефекта си за регулиране тонуса на кръвоносните съдове, подобряване течливостта на кръвта и намаляване риска от тромбози.

Сушени смокини



Те не са от популярните сушени плодове, но имат репутацията и на най-пълноцененият източник на белтъчини и фибри сред масово предлаганите сушени плодове. Наред с тях в състава му се откриват витамин К, желязо, калций и магнезий.