С началото на месец септември, започва приготвянето на зимнина. Какво е качеството на реколтата на зеленчуците тази година и поскъпват ли зеленчуците?

Заради сушата тази година майсторката на лютеници от село Лик Елма Йотова по-малко разчита на градината, а повечето пиперки са от магазина. Морковите и доматите – също.

"Всичко слагам в една тенджера и го варя, после прецеждам и го прекарвам през фината машина и тогава наново в печката се вари в тавата, да стане на лютеница", разказва Елма.

Печката е на дърва, подправките са сол, олио, но задължително препържено. А две различни съставки от обичайното правят вкуса неповторим.

"Аз слагам една подправка къри, моята дъщеря ме научи да слагам подправка къри, страхотен аромат. И мед на вкус, и сол на вкус, захар аз не употребявам в лютеницата, защото захарта е вредна", казва още Елма.

Пресмята, че 12 бурканчета със суровини от магазина излизат петдесетина лева, без да се смята трудът, но пък си заслужава.

Десетки домакини са се научили да правят лютеница именно от Елма в село Лик. Следваме рецептата и проверяваме на 100 км от дома й, колко ще ни струват продуктите, ако ги закупим от столичен пазар.

Там Йорданка Миланова, която вече повече от 6 години произвежда зеленчуци край град Лом, споделя че заради сушата и по-слабата реколта е вдигнала цената на зеленчуците.

Общата сума на нашия пазар на зеленчуци е 35лв. Освен зеленчуците, трябват олио, захар и сол на обща стойност от 6.50 лева.

Така всичко необходимо за направат на 12 бурканчета лютеница излиза 41 лв и 50 ст.

По данни на комисията по стокови борси и тържища, сравняваме цените на едро от миналата година в последната седмица от август. Наблюдава се спад на част от хранителните стоки, единствено доматите са по-скъппи с 22 стотинки. Това обаче не променя цената в магазина.

Нашите сметки показват, че домашната лютеница струва колкото купешката. Изборът остава между спестеното време за бурканче от магазина или безценния спомен за лютеницата на баба.