Какъв е принципът на свободната енергия и как това ще помогне за изкуствения интелект обясни футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Вдъхновен от проекта "Хиляда мозъка“ на Джеф Хокинс, институтът RIKEN смята, че ако открием по-кратък път за оценка на вероятностите, ще оптимизираме всички процеси, с които мозъкът взима решение, и ще подобрим нашата интелигентност.

"Идеята е мозъкът да има повече свободна енергия така, че по-бързо да преценява вероятностите и по-бързо да взима решения. Учените искат да видят как мозъкът намира свободна енергия точно за тази оценка, какъв е механизмът, така, че да го пресъздадат в новата архитектура на изкуствения интелект", обясни доц. Тодорова.

По думите й големите генеративни модели вече са достигнали предела си. "Те няма да могат да възпроизведат повече качество. Те са много по-добри от нас в комбинацията на нещо и са по-иновативни, но те не са като нас, не са оптимални в използването на енергия. Начинът да вървим към генерален изкуствен интелект с по-малко енергия е да разберем хилядите малки мозъци в нашия мозък и как да използваме тази свободна енергия", смята Мариана Тодорова.