Как зехтинът може да помогне за лечението на Алцхаймер. За това разказа в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Отдавна се коментира колко е здравословна средиземноморската диета и как можем да открием множество столетници на тези средиземноморски острови. Винаги се е коментирало, че това се дължи на зехтина и употребата му или на това, че хората в тези региони хапват предимно риба, а не месо. Наскоро имаше едно проучване, което показа, че хората в тези страни са с 28% по-малко предразположени към инфаркти и инсулти и това даде повод на учени да използват Изкуствен интелект да докажат тази своя хипотеза", обясни футурологът.

Те искат да изследват 10 елемента, които съставят зехтина, и да видят дали те във времето биха могли да стопират процесите на проява на Алцхаймер. Тя обясни, че това става в чисто симулативна среда - прави се дигитално копие на организма ни, проиграват се факторите и стъпките, по които се развива Алцхаймер, върху тях се наслагват тези елементи и става ясно дали наистина зехтинът пречи на деменцията.

"Един от най-важните фитохимикали, които се съдържат в зехтина, е кверцетинът. Това беше една от ключовите хранителни добавки, които ползвахме срещу Ковид", изтъкна доц. Тодорова.