Котешки паразит, който контролира мозъка, може да доставя лекарство за него. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Токсоплазмозата е болест, пренасяна от котките, и е изключително рискова за бременните жени. Вирусът обаче може да се използва като трансмитер на лекарство до нашия мозък много ефективно.

"Паразитът има странно психотропно въздействие върху мишките. Той заразява мозъка, където се раждат ларвите. Оказва се, че когато мишка е заразена с него, тя притъпява инстинктите си за съхранение, не се страхува и е много по-лесно да бъде уловена", обясни доц. Тодорова.

Учените изследват пътя на проникване на паразита в мозъка, тъй като много от лекарствата, които касаят заболявания на мозъка, не са добре усвояеми, тъй като минават първо през стомаха или кръвта ни. "Учените откриват, че паразитът много лесно преодолява кръвно-мозъчната бариера, която пази мозъка ни от инфекции. Те взимат гените на паразита, които позволяват лесното проникване през кръвно-мозъчната бариера и премахват страничните въздействия, т.е. този паразит вече не е жив. Те просто го използват като капсула, преносен механизъм за лекарства, те са носители", обясни Мариана Тодорова.