Тази седмица "Уолстрийт Джърнъл“ излезе с голяма статия, в която акцент е опасението, че изкуственият интелект до такава степен ще повлияе на изборите през 2024 г., че може изцяло да изкриви картината, както никога досега, и помоли политиците да се ангажират с мерки. Това коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Повод за това е фактът, че кметът на Ню Йорк Ерик Адамс отправя послания на различни езици до различните общности на града, използвайки технологията на ElevenLabs. "Използвайки клонирането на гласа и способностите на изкуствения интелект, той е записал множество съобщения, в които се обръща към различни общности на мандарин, на китайски, на урду и други езици на малцинства, които е идентифицирал, да бъдат по-активни, да кандидатстват за работа, да участват в културния живот на Ню Йорк. Това отключва дискусията как политиците могат да правят социален инженеринг“, обясни Мариана Тодорова.

Апелът на журналиста от "Уолстрийт Джърнъл“ и други изследователи на този въпрос е за създаване на неформален етичен кодекс, с който политиците да се ангажират, че няма да използват изкуствен интелект за погрешни внушения. "Също така призовават да не се използва изкуствен интелект, който да ни представя в по-добра светлина. В статията има намек, че в някои видеа Байдън и неговата администрация например са използвали изкуствен интелект, за да му придадат по-голяма жизненост, пъргавост“, посочи футурологът.