Здравословни начини да си набавим повече желязо, за да избегнем желязодефицитна анемия, увеличен риск от инфекции, сърдечно-съдови проблеми и др. 

Недостигът на желязо се оказва по-разпространен, отколкото предполагаме. Според проучване на пациенти в САЩ, например, почти всеки трети възрастен има някаква форма на дефицит на това важно хранително вещество. И въпреки че съществуват много ефективни и лесно достъпни заместителни терапии, голяма част от засегнатите от железен дефицит, оказва се, не вземат никакви мерки. 

Защо желязото е толкова важно за здравето ни?

Желязото е основно хранително вещество, необходимо за поддържането на много жизненоважни функции в тялото. То има широк спектър от роли в човешкия организъм - може би най-известната от тях е, че е важен компонент в състава на хемоглобина, протеин, който транспортира кислорода в кръвта до клетките, тъканите и органите в тялото. Има роля и за редица метаболитни процеси, включително за синтеза на ДНК и производството на енергия и др.

Често срещано състояние, причинено от ниски запаси на желязо, е желязодефицитната анемия. Но недостатъчното му количество се свързва и с редица други здравословни състояния като: 

Синдром на неспокойните крака; 

Намален физически капацитет; умора, изтощение; 

Отслабена имунна система; 

Сърдечна недостатъчност и др. 

При бременни жени тежките случаи на недостиг на желязо могат да доведат до преждевременно раждане или до раждане на дете с твърде ниско тегло. А при кърмачетата и децата с железен дефицит може да се наблюдава забавяне на растежа и развитието. Те са и по-податливи на инфекции.

Признаци за железен дефицит



Първоначалните признаци за дефицит могат да бъдат пропуснати или объркани с други здравословни проблеми. Но при нарастване на недостига, симптомите стават по-сериозни и осезателни, например: 

Блед цвят на лицето; 

Умора, изтощение; 

Затруднено дишане, особено след тренировка; 

Физическа слабост; 

Необясними болки в ставите, мускулите; 

Трудност при концентриране и изпълнение на задачи; 

Учестен пулс; 

Главоболие; 

Косопад, чупливи нокти; 

Студени ръце и крака; 

Слаб апетит и др. 

 

Повишен риск от поява на железен дефицит 

Рисковите фактори за недостиг на желязо могат да включват:

Обилна менструация - най-честата причина за железен дефицит при жените; 

Бременност и кърмене; 

Операция или травма; 

Стомашно-чревни заболявания (напр. цьолиакия), язва и др. 

Веганство и вегетарианство (животинските продукти са основен източник на желязо). 

При наличие на дефицит на желязо е задължително да се направят изследвания и консултация с лекар. Лечението зависи от това какво е причинило проблема и от тежестта на състоянието. Ако причината е нарушения на менструалния цикъл с тежки кръвоизливи, трябва да се потърси консултация с гинеколог, ендокринолог и т.н. Важно е да се уточни с лекар и правилния прием на железни добавки, тъй като прекомерният прием на желязо може да причини стомашно-чревни странични ефекти или дори претоварване с желязо, при което да бъдат засегнати черен дроб, сърце, панкреас, стави и др. 

Как да си набавим повече желязо с храната?

Най-известният източник на желязо е червеното месо. Желязото от животински източници (хемово желязо) се усвоява много по-лесно от организма, но прекомерният прием на червено месо, особено преработеното месо като колбаси, бекон и др., се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания, рак на дебелото черво и др. 

Подходящи храни - източници на желязо, различни от червеното месо, са: птици, риба, морски дарове, яйца. А растителните източници на желязо (нехемово желязо) включват пълнозърнести храни, тъмнозелени листни зеленчуци, тофу, ядки, семена, леща, грах, соя, боб, артишок, овесени зърнени култури, фурми, стафиди, черен шоколад.

Храните, богати на витамин С, подобряват усвояването на желязото. Такива са: цитрусите, чушките, доматите, киви и др. 

Препоръчително е да се избягва употребата на чай или кафе по време на хранене, тъй като тези напитки съдържат танини, които могат да възпрепятстват усвояването на желязото. Червеното вино пък съдържа полифеноли, които също намаляват усвояването на желязото. 

Други начини за поддържане на здравословни нива на желязо

Минерални соли при дефицит на желязо – приемът на три минерални соли на д-р Шуслер подпомага усвояването на желязо в организма и помага срещу обичайните симптоми на железен дефицит. Това са: Шуслерова сол №3 железен фосфат – подпомага обмяната на желязо в клетките и подобрява насищането на тъканите с кислород; Шуслерова сол №5 калиев фосфат - помага при умора, слабост, световъртеж, намалена концентрация и др.; и Шуслерова сол №2 калциев фосфат –необходима за образуването на нови клетки и укрепване на тялото на клетъчно ниво. Има важна роля при регулацията на ритъма на сърцето, преработката на белтъчините и др. Шуслеровите соли нямат нежелани странични ефекти, могат да се приемат от деца, бременни и кърмещи жени, както и да се комбинират с други конвенционални и алтернативни методи на лечение, пише Puls.bg.