Всички все обещават, че ще се хранят по-здравословно през новата година, но колко поредни години това е било пълен провал? Тази година няма да бъде така, защото ще ви запознаем със златните стъпки към по-здравословен начин на живот, онзи, за който винаги сте мечтали, както и ще се чувствате и изглеждате значително по-добре.

Започнете с малко

На първо място си дайте сметка с какво прекалявате най-често. Ако прекалявате със сладкото, то намерете алтернативни рецепти за любимите си сладкиши, за да може отново да хапвате това, което обичате, но с леки изменения. Ако обичате хляб, то се опитайте да си направите протеинов или поне типов, не е лошо и да намалите количеството, ако е повече. Ако прекалявате с тестените изделия, то е важно да намалите количеството им и да ги заместите със здравословен заместител, като зеленчуците или плодовете. Солените изделия също не са никак полезни, защото солта ще ви накара да започнете да задържате повече вода. Така ще се чувствате подпухнали и подути.

Образовайте се

Образованието по хранене е нещо, което стана популярно през последните няколко години, а би трябвало да е сфера, която да е крайно позната на всеки човек, защото ние живеем чрез храната. Уви, много малка част от хората знаеха какво е протеин, мазнини и въглехидрати и често, както пропорциите, така и количествата биваха нарушавани.

Започнете с малки стъпки, като научите кои и какви са основните продукти при тези три категории - протеини, мазнини и въглехидрати. Опитвайте се всяко от тях да участва във вашето дневно меню, като не прекалявате с нищо. Също така не подценявайте фибрите, които ще се погрижат за ситостта, която ще очаквате след хапване. Фибрите основно са свързани с цветните салати.

Ако ви се хапва сладко, то се насладете на сезонните плодове. Няма нищо по-полезно от сезонните плодове и зеленчуци, затова не се притеснявайте да ги хапвате на следобедна закуска. Качеството на плодове и зеленчуци е от огромно значение, затова винаги избирайте най-доброто.

Как да се храните?

Започнете с най-простия начин, а именно да се храните през 3 часа. По този начин няма да сте гладни никога, ще успявате да се храните спокойно, защото ще знаете, че скоро отново ще трябва да се нахраните. Храненето през 3 часа ще ви даде възможността да поемате по-малко храна и тя да се обработи по-лесно до следващото хранене. Обикновено е важно да имате около 5 хранения през деня, като последните две трябва да са най-леки, за да може да спите спокойно и коремът ви да не е зает с преработване на сложни храни.

Консултация

Ако усещате, че имате нужда да се консултирате с лекар, го направете. Преди да правите каквито и да било промени в храненето си е важно да посетите лекаря си, за да ви се направят всички необходими профилактични прегледи, както и изследвания, за да ви се препоръча режим, който е специално за вас и вашите нужди. Бъдете смели в решението да се храните по-здравословно и нека тази година усилията ви са увенчани с успех, защото винаги има начин за по-добър живот.