С наближаването на зимния сезон, когато денят става все по-кратък, а температурите навън - все по-ниски, всеки от нас, които имаме възрастни роднини, трябва да помислим как да се погрижим за тях. Искаме да сме до тях и да сме спокойни, че са добре обгрижени, но същевременно доста често липсата на достатъчно време и финансови средства пречи това да се случва, както на нас ни се иска.

Имаме удоволствието да ви съобщим, че изготвихме списък, който да ви е в помощ при организиране и полагане на грижите за близък човек в напреднала възраст с ограничен бюджет тази зима. С добро предварително планиране, някои полезни

Комуникацията от разстояние отнема съвсем малко

Ежедневното телефонно обаждане в обедната почивка или провеждането на FaceTime с внуците вечер е чудесен начин да поддържате комуникацията помежду ви лека и приятна. Един от причините да се чувствате отговорен и ангажиран с възрастен близък, е фактът, че той обикновено се е грижел за вас и вие сега чувствате дълг да върнете тази грижа. Нашият съвет е положите усилия и направите ежедневните обаждания и изпращане на съобщения рутина. В противен случай, правейки го от време на време, възрастните близки ще останат с впечатлението, че ги проверявате, което съгласете се не е особено приятно за никой.

Ежедневният, непринуден контакт по телефон или чрез съобщения е най-добрият начин да се уверите, че те близките ви имат достатъчно храна и стоки от първа необходимост, че излизат навън, комуникират с познати и са в добро настроение. Задавайте тези въпроси много деликатно и премерено, като се стараете да ги вмъквате по естествен начин в разговора. В никакъв случай не започвайте с поредица от въпроси. Така ще откриете, че това наистина помага да се намали напрежението както при вас, така и възрастните хора ще се чувстват по-добре.

Планирайте посещение на приятели и роднини на всеки няколко дни

Заведете деца си при баба и дядо на чай или просто се отбийте на ранна закуска през почивните дни. Това е чудесен начин да преодолеете дистанцията, ако я има. Така вие ще елиминирате притесненията дали възрастните близки роднини са добре и ще се уверите, че всичко при тях е наред. Работи ли бойлерът? Дали са пропуснали платят някоя сметка, тъй като са забравили да отворят пощата си? Зареден ли е хладилникът? Или пък обикновен поздрав за международния ден на възрастните хора.

Лесно и непринудено ще можете да следите за всичко това, ако си поставите за цел да ги посещавате периодично. Освен това така ще можете да ги насърчите съвсем естествено и непринудено да се занимават различни дейности, които да ги накарат да се чувстват добре, значими и полезни както за себе си, така и за околните в златните си години.

Добра идея е да излезете заедно с възрастните роднини, за да напазарувате храна за тях

Знаем, че онлайн пазаруването е в пъти по-удобно за младите, активни и работещи хора, но също така е ясно, че по-възрастното поколение предпочита да пазарува лице в лице, във физически магазини. Направете традиция всяка седмица да излизате заедно на някое приятно кафене, да пиете чай и да хапнете вкусно парче торта. така те ще чакат наистина с нетърпение това време с вас.

Често именно малките моменти на социални контакти и възможността да бъдат навън и да правят нещата, които преди са приемали за даденост, им носят изключително голямо удоволствие и усещането за значимост. Често пазаруването може да ви се струва досадно задължение, но не забравяйте, че то може да се окаже чудесен начин вашият близък в напреднала възраст да се почувства отново млад и жизнен.

Спортувайте и разхождайте кучето заедно

Леката разходка в парка рано сутрин е стимулиращ начин да вашите близки да започнат деня и да изживеят останалата му част с нужната енергия и усмивка. Вземете кучето си на тази разходка. Така ще създадете усещането за споделено преживяване. Вашият роднина няма да се чувства така, сякаш го карате насила да спортува - той ще се чувства така, сякаш искате да споделите неговата компания, докато разхождате кучето си.

Посещавайте заедно курсове по различни занаяти. Това е чудесен начин за стимулация на мозъка

Независимо дали става дума за шиене, рисуване по цифри, конструиране на модел на самолет или дори на пъзел от 500 части, това ще им помогне значително да развиват мисленето си и да се чувстват творчески настроени и пълноценни. Често се случва възрастните хора да се отдадат твърде много на гледане на телевизия и по-уседнал начин на живот, особено през зимните месеци. това със сигурност ги прави по-самотни и изолирани. Всичко е по-добре от това да се налага държавата да се грижи за възрастните хора.

Затова ви съветваме да ги ангажирате с някакъв малък проект или задача, в които те имат водеща роля,а вие просто да помагате. Това със сигурност ще ги накара да се чувстват приятно и значимо. Освен това, завършването на такъв проект или изпълнението на зададена задача ще ги накара да се чувстват горди от направеното, а защо не и да се похвалят на техни познати.

Помогнете им да намерят близка до тях библиотека и да намерят читателска група, в която да участват ежеседмично

Нещо толкова просто като присъединяване към клуб по различни интереси и дейности, може да допринесе значително към повишаване на мотивацията и удовлетворение. Библиотеките са обществени и посещението в тях е безплатно, леснодостъпни са, проектирани са така, че да са удобни за ползване от представителите на по-възрастното поколение.

Много пенсионери се радват на комуникацията и дейностите в една такава редовна група за четене, така че със сигурност ще я посещават със желание. Тези групи ще им осигурят книги, върху които да се съсредоточат и обсъждат, краен срок, който трябва да спазят, и най-вече хора, които ще очакват с нетърпение да видят всяка седмица. Всичко това ще запълни по най-добрия и пълноценен начин ежедневието им, особено когато имам повече свободно време, както най-често се случва през зимния сезон.

Все по-често се обръщаме към нови начини за използване на различните технологии и средства, с които разполагаме в ежедневието си. Така например приложенията за онлайн пазаруване могат да помогнат на възрастните роднини да се снабдяват с необходимите им продукт, в случай че навън стане прекалено студено, а вие не сте на разположение в този момент. Друг вариант са електронните книги, които осигуряват на вашия близък достъп до всякаква литература и поддържат в кондиция и добро настроение. Въпреки това е важно да следите да не се стига до крайности,

като пристрастяване към онлайн казино игри и социални медии. Разбира се, не отричаме, че те могат да са добър източник на нови възможности за забавление на някои хора, но използването им трябва да бъде разумно и отговорно.

Надяваме се, че нашите съвети и предложения ще ви помогнат да не усещате грижите за възрастните близки хора като тежест, а точно обратното.