Статия във "Форбс“ на Джоди Куук показва как да отключим своите умения по представяне на себе си и да станем комуникатор на световно ниво. Тази новина коментираха футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ и водещият на предаването Ива Дойчинова.

Вече не е достатъчно да бъдем просто добри в своята професия. Все по-необходимо е да сме блестящи комуникатори. "Дори да работим само с клиенти, дори да не сме публични личности, инфлуенсъри или блогъри, колкото по-добре представяме съдържанието на продуктите или услугите, които предлагаме, толкова по-увлекателни сме. Изследванията показват, че хората най-много се доверяват на красивите истории, на разказите. Разказът, комуникацията може да опакова и да продаде всичко. Затова се появяват толкова много нови научни полета като маркетинг, невромаркетинг, дигитален маркетинг“, коментира доц. Тодорова.

ChatGPT може да ни тренира да бъдем активни слушатели, което е много важна първа стъпка. "Ако имаме търпението да слушаме, ние сме свършили вече половината си работа, защото голяма част от това, което ще ни провокира да бъдем иновативни и да предложим креативни решения и творчески подход, е като изслушаме клиентите и просто добавим нашето знание. Трябва да се върнем към тези изначални наши ценни качества и способности, просто да се укротим и да имаме търпението да изслушаме. Това е важен елемент от успешната комуникация“, подчерта футурологът.

Ако предоставим на изкуствения интелект достъп до записи на разговори или конференции, той би могъл да ги обработи. Според Джоди Куук ChatGPT би могъл да анализира и нашите имейли. "Той може да ви поправи, насочи или ориентира. Може да констатира къде сме сбъркали, къде не сме ясни, къде не сме били достатъчно уважителни. Той е вашият личен треньор и редактор“, допълни Ива Дойчинова.

Втората важна стъпка е да бъдем ясни и кратки.

"Големите езикови модели превръщат всяка дума в съчетание от числа. Изкуственият интелект ще ни даде според заданието ни най-добрия отговор. Като комуникационна стратегия е по-добре да започнем с по-кратки запитвания и след това постепенно да усложняваме материята. Когато искаме да сме добри комуникатори, трябва да питаме ChatGPT по обратния ред – от по-простите неща да вървим към по-сложните“, обясни доц. Тодорова.

Стъпка три е усъвършенстване на езика на тялото. "Винаги може да заснемете една своя презентация или да пуснете няколко свои снимки, за да може изкуственият интелект да ви каже къде не стоите добре“, даде пример водещата на предаването.

"Езикът на тялото в крайна сметка ни отличава от машините. Тези допълнителни умения и информация, от които печелим доверие, ще става все по-важна“, допълни доц. Тодорова.

Четвъртата стъпка е увеличаване на влиянието ни. "Въпросът не е какво казваш, а как го казваш. Аз смятам, че това дърпа ухото, приковава вниманието и хората, които умеят да владеят добре интонацията или писмената си реч, всъщност достигат по-далеч“, коментира Ива Дойчинова.

Петата важна стъпка е да останем адаптивни.