Животът в малки пространства става все по-популярен. Причините са различни – от високите разходи за наем до стремежа към минималистичен начин на живот. Някои апартаменти са по-малки от двадесет квадратни метра, което прави организацията им истинско изкуство. Вижте как да живеете пълноценно в мини апартамент!

Малките апартаменти имат разнообразни обитатели – студенти, млади хора, възрастни хора, както и привърженици на минимализма. Те са популярни и сред инвеститорите.

В новите сгради строителните предприемачи вече мислят за нуждите на обитателите на миниатюрни апартаменти, поради което можем да открием пространства като общи помещения, перални, мазета или килери, които са предназначени за ползване от всички обитатели, разказва Нова. Дори и така, при обзавеждането на едностаен апартамент е необходимо да се поберат дневна, спалня, кухня и трапезария. Единственото изключение е банята с тоалетна, която обикновено е отделена в апартамента.

Как да използвате малкото пространство? И възможно ли е да живеете пълноценно в такъв апартамент? Със сигурност! С добро планиране и умело използване на наличните възможности. А също и да знаете някои трикове, които ще Ви помогнат да подредите апартамента така, че малкият му размер да е голямо И така, върху какво трябва да се съсредоточите, когато обзавеждате мини апартамент?

Разпределение на пространството

Един от основните трикове за визуално разширяване на пространството е да го разделите на зони. Можете да отделите зона за отдих, работа, хранене и т.н. Това може да се направи с помощта на мебели, прегради, плъзгащи се врати или завеси. Можете също така да използвате цветове, за да създадете оптически разделения, например, като боядисате част от стената в различен цвят. Ако апартаментът има високи тавани, може да помислите за изграждане на платформа за спане.

Светлина и цветове

За да избегнете усещането за стеснено пространство, използвайте светли цветове, които разширяват визуално стаята. Използвайте естествената светлина от прозорците и избягвайте тежки завеси, които пречат на светлината. Лека и светла завеса, която можете да държите отворена през деня, ще добави уют. Оптически можете да увеличите пространството и с помощта на огледала, които отразяват светлината в апартамента.

Не забравяйте и изкуственото осветление – осигурете си няколко източника на светлина, като добавите множество лампи. Заложете на спот осветления и лунични, както и LED ленти.

Мебели

В малките апартаменти е важно мебелите да са многофункционални. Инвестирайте в мебели, които могат да изпълняват повече от една функция – например разтегателен стол, който се преобразува в легло, маса с вградено място за съхранение или широк перваз, който може да служи като бюро. Купете си портманто, което има закачалки, шкаф за обувки и седалка в едно.

Идеални са и мебели, които могат да се сгъват, когато не се използват – например сгъваеми легла или маси.

Складови пространства

Складовите пространства са от съществено значение в малките апартаменти. Планирайте предварително какво искате да съхранявате и избирайте мебели, които отговарят на тези нужди. Използвайте пространството максимално и инсталирайте шкафове от пода до тавана. Бъдете креативни и използвайте всяко ъгълче. Не пестете от качествени мебели – помислете за решения по поръчка, които ще се впишат идеално в малкия Ви апартамент.

Минимализъм

В малките пространства е важно да се придържате към простота и да не комбинирате твърде много материали. Спазвайте принципите на минимализма и практичността, изключете ненужните декорации и се фокусирайте върху функционалността. Вашият апартамент ще изглежда по-просторен и уютен.

Правилното разпределение на светлината и организацията на пространството може да направи дори по-големи апартаменти хармонични. Ако се колебаете как да постигнете това, консултирайте се с интериорен дизайнер. Подредбата в апартамента внася уют и в душата.предимство.