Всеки, който работи от разстояние, се сблъсква с различни предизвикателства. Те са уникални не само поради различните ни характери, но и поради различния ни начин на живот и вида работа, която вършим. Въпреки това много от основните проблеми, с които се сблъскваме като работещи от вкъщи, са сходни. Специалисти дават съвети за по-лесен и продуктивен хоумофис.

Запазване на редовното работно време, доколко е възможно.

Определете си график и се придържайте към него, или поне през повечето време. Ясните насоки за това кога да работите и кога да приключвате работа помагат на много дистанционни работници да поддържат здравословен баланс между работата и личния живот. Въпреки това едно от най-големите предимства на дистанционната работа е гъвкавостта, когато работата я позволява. Понякога се налага да удължите деня си или да започнете по-рано, за да се съобразите с часовата зона на някого. Когато това се случи, не забравяйте да приключите по-рано от обичайното или да поспите малко на следващата сутрин, за да компенсирате това.

Приложения за автоматично проследяване на времето ви позволяват да проверявате дали се придържате към графика си. Те могат също така да ви помогнат да разберете кои часове от деня са най-продуктивни и кога се бавите. Можете да използвате тази информация в своя полза, като наблегнете на часовете, в които вършите трудна работа. Например, ако сте склонни да имате висока продуктивност между 9:30 и 11:30 ч., можете да оставите за този диапазон най-сложните задачи.

Създаване на сутрешен режим

Да решите, че ще седнете на бюрото си и ще започнете работа в определен час, е едно. Създаването на рутина, която да ви води към стола, е друго. Рутината може да е по-силна от часовника, за да ви помогне да навлезете в деня. Какво от сутрешната ви рутина показва, че скоро ще започнете работа? Може да е приготвянето на чаша кафе, преди да се заемете със списъка със задачи. Може да е връщането вкъщи след джогинг или обличането. Носенето на пижама е предимство на работата от вкъщи за някои, но лоша стратегия за други.

Потърсете съществуващ навик, който имате, като например миенето на зъбите или прибирането от разходка на кучето, който да ви служи за сигнал. По този начин можете да добавите новия навик за започване на работния ден. Не всеки, който работи от дома си, следва график от 9 до 17 ч. Вашата рутина може да стартира по друго време на деня. Въпреки това потърсете съществуващ навик, който имате, и се опитайте да започнете работния си ден по него.

Определете основни правила за всички у дома

Установете основни правила с другите хора в дома ви или с тези, които споделят пространството ви, когато работите. Например, ако имате деца, които учат вкъщи или се прибират от училище, докато вие все още работите, те се нуждаят от ясни правила за това какво могат и какво не могат да правят през това време. Ако споделяте пространство с друг възрастен, който е вкъщи по същото време, може да се наложи да договорите време за срещи и общото оборудване като бюра и столове. 

Освен това, само защото сте си вкъщи и можете да пуснете пералня или да се погрижите за домашния любимец, не означава, че другите членове на семейството трябва да очакват, че винаги ще го правите, пише NOVA.

Определете си почивки

Ако работите в организация, запознайте се с правилата за почивките и ги използвайте. Ако сте самостоятелно заети лица, осигурете си достатъчно време през деня, за да се отдалечите от екрана на компютъра и телефона. Един час за обяд и две 15-минутни почивки са стандарт за служителите на пълно работно време в България. При работа с компютър и друга работа на стол е важно да ставате, за да раздвижите кръвта си поне веднъж на час. Също така е полезно редовно да откъсвате очи от екрана, дори ако това е микропочивка от 10 до 20 секунди.

Не се притеснявайте да поискате това, от което се нуждаете

Ако работите в компания или организация, която подкрепя работата от вкъщи, поискайте необходимото ви оборудване веднага щом започнете да работите от дома или в рамките на няколко дни, след като разберете, че имате нужда от нещо ново. Изключително важно е отрано да можете да поискате това, от което се нуждаете, за да вършите работата си удобно.Тези елементи могат да включват подходящ монитор, клавиатура, мишка, стол, бюро, принтер, софтуер и т.н. Организациите, които са свикнали с дистанционни служители, често разполагат с бюджет за оборудване за домашен офис. Попитайте какъв е той и колко често се подновява.

Отделете специално пространство у дома, дори и да е само един стол

В един идеален свят служителите, които работят от вкъщи, биха имали не само специален офис, но и два компютъра - един за работа и един за лична употреба. Не всеки обаче има свободна стая в дома си, която да използва като офис, а поддържането на две машини невинаги е реалистично.Вместо това отделете място за бюро или маса, което ще използвате само за работа.

Може да създадете отделен потребителски акаунт на компютъра си, за да отделите работните си дейности от личните. Дори малките разграничения между работното и личното време помагат на мозъка ви да разбере кога сте извън работното време.

Настоявайте за отделен телефонен номер

Ако работата ви е свързана с провеждане на телефонни разговори, настоявайте те да бъдат провеждани от служебен телефонен номер, който знаят само колеги и клиенти. Не е нужно дори да иманте втори мобилен телефон или SIM карта. Може да бъде VoIP услуга като Google Voice или Skype.

Използвайте VPN услуга

Използвайте VPN услуга винаги, когато сте свързани към мрежа, която не контролирате. Това включва Wi-Fi в работни места, кафенета, библиотеки, летища, хотели и т.н. Организациите често разполагат със собствени VPN мрежи, от които служителите извън офиса се нуждаят, за да получат достъп до определени сървъри или уебсайтове, които съхраняват информация, предназначена само за вътрешна употреба. В тези случаи ще трябва да използвате VPN и вкъщи.

Добра идея е да придобиете навика да оставяте VPN връзката си колкото е възможно по-често, защото винаги е по-безопасно тя да е включена, отколкото да не е. VPN мрежата е една от мерките за сигурност, а има и други стъпки, които можете да предприемете, за да повишите сигурността си, докато работите от дома. Когато сте свързани с мрежата на дадена организация, вашият работодател може да види какво правите, така че не гледайте еротични снимки през корпоративна VPN мрежа.