Една супена лъжица наситнени стръкове от копър се заливат с половин чаша вряща вода. Кисне 10 минути и се прецежда. Потапя се марля, леко се изстисква и топла се налага върху възпаленото и подуто място.

Ечемикът се лекува, като се мокри с отвара от слез и се налага с топла каша, сварена от средата на хляба и прясно мляко. Не трябва ечемикът да се пипа с ръка. 

Загрейте три супени лъжици ленено семе или семе от детелина. Горещите семена сложете в предварително приготвена торбичка от плат и я поставете върху възпаления клепач.

Топлите компреси успокояват узряването на ечемика. Антисептичният мехлем пък може да спре по-нататъшното разпространение на инфекцията. Сгънете на четири хавлиена кърпа. Натопете я в поносимо топла вода (45 градуса С) и я изстискайте. Сложете влажната кърпа върху окото и я покрийте с друга, суха кърпа, за да съхраните топлината.

Общата продължителност на процедурата е 20 минути, като кърпите трябва да се сменят, за да се поддържа необходимата топлина. Обикновено помагат антисептичните мехлеми от рода на Chlorocid или Furacin, които могат да се закупят от аптеката без рецепта.

Ако не разполагате с такива мехлеми, можете да използвате и стандартния мехлем с цинков окис. Три пъти дневно намазвайте вътрешния ъгъл на окото. Преди да отпуснете клепачите, изчакайте мехлемът да се разтопи и разнесе по очната ябълка, пишат zdrave.to.