Актрисата, която изигра възрастната Али - главната героиня, която страда от деменция в "Тетрадката", се бори с Алцхаймер. Джина Роуландс страда от болестта на Алцхаймер от пет години, научи "Фокус". Припомняме, че във филма "Тетрадката" актрисата изпълнява ролята на възрастната Али - главната героиня, която страда от деменция.

"Тя е в пълна деменция. Толкова е лудо - преживяхме го, тя го изигра и сега ни се стовари", каза синът й Ник Касаветис, който е и режисьор на "Тетрадката".

Роуландс е омъжена за Джон Касаветис от 9 април 1954 година до смъртта му на 3 февруари 1989 година. Запознават се в Американската академия в Карнеги Хол, където и двамата са студенти. Имат три деца, всички актьори-режисьори: Ник, Александра и Зоуи. След смъртта на Касаветис, Роуландс се омъжва за пенсионирания бизнесмен Робърт Форест през 2012 година. 

Роуландс, която получи почетна награда "Оскар" през 2005 г., работи в десет филма със съпруга си Джон Касаветис. Номинирана е за "Оскар" за ролите си в два от тях. Спечелила е четири награди "Еми". Нейната кариера в киното, театъра и телевизията продължава повече от шест десетилетия. Четирикратна носителка на "Еми“ и двукратна носителка на "Златен глобус“. Известна е със сътрудничеството си със съпруга си, актьора и режисьор Джон Касаветис в десет филма, включително "Жена под влиянието“ (1974) и "Глория“ (1980), които ѝ донасят номинации за "Оскар за най-добра женска роля“. Освен това тя печели "Сребърна мечка“ за най-добра актриса за "Откриваща вечер“ (1977). Известна е и с изпълненията си в "Друга жена“ на Уди Алън (1988) и филма на сина си Ник Касаветис "Тетрадката“ (2004).

Майката на Роуландс, актрисата Лейди Роуландс, също е страдала от Алцхаймер. Докато снима "Тетрадката", Джина Роуландс казва, че е представяла майка си. 

"Преминах през това с майка си и ако Ник не беше режисьор, не смятам, че щях да се наема да играя - толкова е тежко. Беше тежък, но чудесен филм", каза актрисата през 2004 г.