Българският пилот в автомобилните серии GT4 Павел Лефтеров пристига в България по повод премиерата на 12 октомври на първия български документален филм за автомобилния спорт - "Първата обиколка" (The First Lap). Филмът е с негово участие и с това на втория му пилот в българския отбор Overdrive Racing Стефан Бостанджиев.

Носителят на 12 шампионски титли в мотоспорта и успешният състезател в стартовете за издръжливост Павел Лефтеров ще посрещне на живо гостите на премиерата на филма на 12 октомври в София заедно с целия екип на Overdrive и на филма. 

“Първата обиколка" разказва за пътя на българския отбор Overdrive в сериите GT4 в Германия от самото начало на създаването му, когато Стефан Бостанджиев - вторият пилот на Лефтеров в отбора - е едва 16-годишен.

В първия български документален филм за автомобилния спорт режисьорът Димо Петков проследява изграждането на Overdrive Racing от една идея на група хора със съвсем различна лична история, но с обща любов към колите, през отчаянието от липсата на спойка и първите провали, до първите подиуми и осъзнаването на младия Стефан Бостанджиев, че бъдещето му е безвъзвратно обвързано с автомобилния спорт.

“Филмът е спортен, но не само" - казва продуцентът Христо Петков. - “Повече от две години бяхме като част от отбора. През първата година заснемахме само състезанията, но когато научихме личните истории, които стоят в основата на отбора, продължихме снимките, за да разберем откъде идват тези хора. Какво ги мотивира, какво ги движи, какво ги държи силни и стегнати, когато всичко се сгромолясва около тях, когато преди успеха има провали и неизвестност. Това всъщност е сюжетната нишка на този филм. За мен “Първата обиколка" е много вдъхновяваща история не само за автомобилни фенове, но и за всички, които искат да се погордеят, че са българи." 

В средата на септември “Първата обиколка" бе селектиран за участие и в моторния кинофестивал Grand Motoring Film Festival’23 в САЩ, където ще се прожектира на 1 и 2 ноември тази година.