Изследователите на "Ел Би Булгарикум“ съобщават за нов подход при гарантирането на безопасност и качество на функционалните храни. Те въвеждат нови молекулярни методи за прецизна идентификация на новоизолирани бактерии. Темата бе представена от екип на Центъра по научноизследователска и развойна дейност на компанията пред VI-тата Международна конференция по земеделие, биология и природни науки (AGBIOL 2024), гр. Одрин, Турция.

Tочната идентификация на новоизолираните култури при разработването на функционални храни е необходима, за да могат те да бъдат свързани с данните за безопасна употреба и здравословни свойства на конкретен вид. Бързото развитие на молекулярните методи и концепциите за разграничаване на видовете затрудняват тази идентификация и изискват от нашите изследователи постоянно да надграждат своите знания и умения, така че да са в крак с най-новите тенденции в тази научна област в световен мащаб. Подборът на подходящи методи, изпълнението им и последващият анализ на резултатите, изискват наличието на висококвалифицирани кадри, с каквито разполага "Центърът по научноизследователска и развойна дейност“ на Ел Би Булгарикум.

С разнообразяването на видовете бактерии във функционалните храни, тяхната идентификация поставя нови предизвикателства. Такъв пример са бифидобактериите, група от микроорганизми асоциирани с човешката микрофлора с голямо значение за нашето здраве. На тази тема беше и един от представените материали на AGBIOL 2024 с  авторски колектив Золтан Уршев, Цветелина Юнгарева и Михаела Михайлова от Изследователския център на дружеството. Те представиха резултати от таксономичната идентификация на бифидобактерия, наскоро изолирана от майчина кърма.

В своя анализ изследователите използват и сравняват резултатите на три молекулярни метода за идентификация на вида – класическия метод на анализ на частичната последователност на 16S-rDNA, многолокусното типиране по ДНК последователности (MLST) и дигитална ДНК-ДНК хибридизация (dDDH). Последните два метода изискват изчитане на целия геном на бактерията, както и работа със специализиран софтуер.

Независимо от използвания метод, беше установено, че изолираната бактерия принадлежи към вида Bifidobacterium longum. По-сложно се оказва точното определяне на подвида на бактерията, доколкото методите не дават идентични резултати. От практическа гледна точка, обаче, идентифицирането на бифидобактериите до ниво вид е достатъчно, за да се вземе решение за по-нататъшна съдба на новия щам. Освен идентифицирането на вида, данните от прочетения геном са задължителни при подбор на безопасен пробиотичен щам след проверка за потенциално присъствие на гени за резистентност към антибиотици и вирулентни фактори, както и гени, свързани със синтеза на вредни биогенни амини. Данните за целия геном могат да послужат и за избор на подходящ пробиотичен кандидат, притежаващ гени, определящи здравословен ефект или стабилност на бактерията в производствения процес.