ChatGPT не е толкова добър в диагностицирането на заболявания колкото се очакваше. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Учени правят анализ на случаите, в които ChatGPT е бил успешен при диагностициране на заболяване. Те обобщават резултатите от 150 медицински случая, за които е доказано, че са решени, след като пациенти и лекари са ползвали ChatGPT 3, и откриват, че данните са противоречиви.

"Когато става въпрос за по-тривиални заболявания и несложни случаи, ChatGPT се е представил в пъти по-добре от лекарите. В случаите, когато има съпътстващи заболявания и възможност те да се пресекат, или предписания за лечение, които ChatGPT дава за водещото заболяване, понякога влизат в противоречие с другите, там не се е справил добре“, обясни доц. Тодорова.

Изводите са, че ChatGPT може да се използва като отправна точка за поставяне на диагноза дори от лекарите, но призивът е пациентите да консултират получените анализи от изкуствения интелект с лекар. "Много често пациентите влизат в балони, в ехо стаи, в които те продължават да се самосугестират, да откриват симптоми, които нямат, и да препотвърждават своите нагласи. Изследването показва, че хора със сериозни заболявания, които са се допитвали до ChatGPT 3.5, са се разстройвали, защото той е много детайлен и не е емпатичен. Статистиката, която ChatGPT дава, и вероятността за смъртност в определени случаи се оказва пагубна за тези хора. Повечето от тях предварително, преди изобщо да им е било назначено лечение и да са избрали медицински протоколи за лечение, са били отчаяни, защото са приели това като присъда“, обясни Мариана Тодорова.