Устройство, имплантирано в тумор по време на операция, може да достави малки дози лекарства, за да определи ефектите на всяко лечение. Резултатите са обещаващи. За този експеримент разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Устройството би могло да предостави нови решения в борбата с мозъчните тумори. 

"При няколко операции в болницата "Брайман“ в Бостън учените вграждат такива устройства с размер на оризово зърно и в реално време, докато тече операцията, правят анализ на тумора и как различните типове лекарства, които изпускат в околните клетки – до 20 вида лекарства, сравнително безболезнено разрушават раковите клетки, без да засягат околната тъкан. Така те определят кои са най-ефективни за отделната личност“, разказа доц. Тодорова. 

Според учените това е крачка в посока развитие на персонализираното лечение. 

Прогнозите показват, че до 2050 г. всеки трети човек ще се сблъска с подобен тип заболяване. "Именно тази епидемиологично очаквана характеристика за бъдещето на човечеството кара хората да впрягат дигиталните устройства, базирани на изкуствен интелект, в търсене на решение. Знаем, че една от големите грешки или недостатъци на съвременната медицина е, че всички се третират в един сравнително общ подход, а се оказва, че при секвениране на генома на отделните туморни заболявания при различните хора се оказва, че при някои химиотерапията не работи или дозировката е много различна и би следвало да се индивидуализира“, обясни доц. Тодорова.