Изкуственият интелект може много по-точно да проследи перфектността на сложните изпълнения в спортната гимнастика, а от там оценяването да стане много по-обективно. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Гимнастикът Тин Сърбич решава да оспори съдийско отсъждане на олимпийски квалификации. По време на цялото му изпълнение той е заснеман, като изкуственият интелект е създавал 3D модел на неговото тяло и като на стоп кадър е пресъздавал всичките му микродвижения. "Съдиите и в забавен каданс, и като отделни микроснимки виждат положението на неговите ръце, дали бедрата са изпънати, дали са сгънати в коленете и дали пръстите на краката се намират в контрашпиц. Чрез този триизмерен образ на тялото наистина се вижда всяко микродвижение, което е пренебрежимо за човешкото око“, обясни доц. Тодорова.

Това обаче не се приема еднозначно, отбеляза тя. "Надигнаха се много гласове, които казват, че така нарушаваме красотата и спонтанността на движенията на този спорт. Оценява се артистичността, красотата на изпълнението, които са субективни и трябва да останат такива.