Изкуственият интелект откри, че пръстовите ни отпечатъци не са толкова уникални. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Публикация в Science Advances оборва твърдението за уникалността на всеки пръстов отпечатък. Това става с помощта на изкуствен интелект, захранен със стотици хиляди снимки на отпечатъци. "Той открива, че има някакви малки микромодели и конфигурации, които са повторяеми. Поради тази причина не може да се твърди на 100%, че всеки наш отпечатък е уникален“, обясни доц. Тодорова.

Това взривява съдебната медицина и криминология, тъй като може да се окаже, че десетки хиляди хора може би са обвинени неправомерно, ако това е било ключовото доказателство. "Може би като защитна реакция, много съдебни лекари и криминалисти оспорват това и казват, че не бива изкуственият интелект да се намесва, тъй като наистина се компрометират фундаментите на цялата наука криминология“, коментира доц. Тодорова.

Разработчиците на този модел обаче търсят микросегменти в отпечатъка, които могат да бъдат използвани като белег за уникалност – ъгли и извивки на папилите.