Изкуствен интелект отгатва възрастта не чрез лицето, а чрез ръцете. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

При използване на лицево разпознаване не могат да бъдат избегнати предразсъдъците. "Разработваният от англоезичните страни изкуствен интелект познава изключително добре възрастта на белите хора, но когато трябва да познае възрастта на хора от друга раса, допуска много греши, защото не е трениран с достатъчно изображения. Това много често води до халюцинации и предразсъдъци", обясни доц. Тодорова.

Затова индийската компания Haut.AI решава да създаде изкуствен интелект за определяне на възрастта по изображения на ръце. "Те смятат, че той е доста по-съвършен, защото изкуственият интелект ще търси белези за старост по модели и конфигурации – по гънки на кожата, по старчески петна, по начина, по който държим ръцете си. По този начин ще бъдат избегнати предразсъдъците", поясни Мариана Тодорова.