Маргарет Атууд е един от авторите, които винаги ще са актуални, защото социалната й роля и начинът, по който поставя героите си в определен социален контекст, са много важни за литературата. Това каза в предаването "Сториборд" с водещ Благой Иванов - Aлександър Александров, издател и редактор. Според него сме щастливци, че имаме възможността да живеем в нейната ера, тя да е жива и да се докоснем до нея.

"Тя до ден днешен, на 83 години, продължава да коментира различни политически и социални проблематики в света. Някак си успя в България да придобие особен ренесанс, защото нейни книги са издавани преди "Разказът на прислужницата", но поради една или друга причина не се е наложила по особен начин на пазара, а моите наблюдения са, че от 80-те години винаги е била изключително популярна по света и важна за публиката. Във всеки един свой роман и екранизация тя засяга теми, преобразува ги, и ни въвлича в неща, които оставят читателя сам да се справи и да разбере посланието", каза още издателят.

Относно "Разказът на прислужницата" Александър Александров каза, че романът е антиотопичен и има изключително интересно построяване.

"Маргарет Атууд показва един фанатичен свят, който не чете Библията по най-правилния начин. Тя казва, че всичко, което е в този роман някъде по света се е случило и създава тази история, в която се разказва за няколко касти от хора с разлини задачи в този свят. Главната героиня е прислужница и нейното основно предназначение е да бъде инкубатор за деца. По този начин са решили да се справят с демографията си в Гилеад", обясни Александров. 

Той изрази надеждата повече хора да се докоснат до това, което е направила Атууд, до сложния психологически профил, който е изградила за главната героиня. През септември предстои да излезе нов роман на Маргарет Атууд, който се казва "Сърцето се предава последно".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Маргарет Атууд е канадска писателка, поетеса и литературен критик, известна също със своя активизъм, като през последните години името й отново нашумя покрай няколко актуални телевизионни продукции, вдъхновени от нейното творчество. Също така Атууд е носител на разнообразни и престижни литературни призове, сред които "Небюла", "Букър", "Франц Кафка" и "Артър Кларк".